Gemeenten & Professionals, 10 december 2020

Zeven jubilarissen in Vlaardingen

Het was maandag feest bij VluchtelingenWerk Vlaardingen. Corona-proof natuurlijk! Onze teamleiders zetten, op Nationale Vrijwilligersdag, zeven jubilarissen extra in het zonnetje: Nel, Thea, Lieneke, Pieter, Ellen, Ine en Astrid!
placeholder

Nel de Nooijer, Thea Verkuil en Lieneke de Ridder zijn drie van de 31 actieve vrijwilligers in het Taalcentrum. De drie geven wekelijks taalles Nederlands aan een groep anderstaligen. Dat doen ze met veel passie, gedrevenheid en betrokkenheid.
Lesgeven aan een groep anderstaligen die nauwelijks de Nederlands taal spreekt is niet makkelijk. En al helemaal niet in deze periode, waarin alles anders verliep dan wat we gewend zijn. Corona zorgde ook in het Taalcentrum voor nieuwe uitdagingen. Uitdagingen die Nel, Thea en Lieneke zijn aangegaan. Ze toonden veel creativiteit, improvisatie, geduld, enthousiasme, flexibiliteit en betrokkenheid om anderen te helpen met het leren van de Nederlandse taal.

Maatschappelijke Begeleiding

Pieter Lambrechts en Ellen Olde Monnikhof zijn twee van de 19 vrijwilligers van de maatschappelijke begeleiding. Beiden zijn 5 jaar actief als huisvestingsbegeleider. Zij gaan, vlak nadat de statushouder hier in de gemeente een woning krijg toegewezen, met haar/hem op pad gaan om de woning te bezichtigen, een huurcontract te ondertekenen en haar/hem te ondersteunen bij de woninginrichting.
Pieter is ook betrokken bij alle aanvragen op de regeldag, zelfs tijdens de corona periode blijft hij met evenveel enthousiasme de statushouder begeleiden.
Ellen is in de loop van de tijd ook actief geweest als Coach Wegwijs in Vlaardingen, waar zij zeer creatief en geduldig Eritrese gezinnen de weg heeft gewezen in de Vlaardingse maatschappij en als taalcoach.  

Inburgering

Ine Flokstra en Astrid van der Werff zijn al vijf jaar vrijwilliger voor de inburgering van VluchtelingenWerk in Vlaardingen.
Ine heeft als taalcoach twee vrouwen begeleid die allebei zijn bevallen in de taalcoachperiode. Ze heeft nog regelmatig contact met de gezinnen en hoopt in het nieuwe jaar een nieuw taalmaatje te leren kennen.
Astrid heeft meerdere dagen per week gewerkt als klassenassistent en heeft veel betekend voor zowel onze cursisten als onze inburgeringsdocent. Zonder de assistenten is het werk voor hen veel lastiger. Astrid heeft naast het klassenassistentschap ook diverse cursisten thuis geholpen als taalcoach.

Tijd voor taart

De jubilarissen kregen uit handen van hun teamleiders een beeldje van Moving People - symbool voor alle vluchtelingen wereldwijd. En toen was het tijd voor taart!
Maar eerst nog een diepe buiging voor al onze geweldige vrijwilligers en het bijzonder voor Nel, Thea, Lieneke, Pieter, Ellen, Ine en Astrid! Dank jullie wel!

 

 

Bied Afghanen bescherming

VluchtelingenWerk Nederland roept het Nederlandse kabinet op om Afghaanse vluchtelingen de bescherming te bieden die zij nu heel hard nodig hebben. Help ook mee en laat je stem horen!
Teken nu de petitie