Gemeenten & Professionals, 11 maart 2021

‘Zonder hulp van VluchtelingenWerk had ik hier misschien nog alleen gezeten’

Vluchtelingen ontvangen hulp van VluchtelingenWerk zodra zij opgevangen worden in Nederland en totdat zij hun eigen weg hebben gevonden in de Nederlandse maatschappij. Tijdens deze periode zijn er veel verschillende begeleiders betrokken bij de vluchteling. Zo krijgen nieuwkomers maatschappelijke en juridische begeleiding. Maar wie doet nou wat?
placeholder

‘Er zijn veel verschillende mensen die mij en mijn gezin helpen’, vertelt Raed Al-Adodi, cliënt bij VluchtelingenWerk in Zierikzee. ‘Als ik vragen heb over mijn gezinshereniging of bij zaken waar de advocaat of IND bij betrokken zijn, heb ik contact met de juridische begeleider. Voor overige vragen kan ik altijd terecht bij de maatschappelijke begeleider.’

Administratieve regeldingen

Het werk van een maatschappelijke begeleider is dus vooral het ondersteunen van de vluchteling in de nieuwe woonplaats en allerlei ‘administratieve regeldingen’, zoals het afsluiten van verzekeringen, zoeken naar huisarts en tandarts  en een school voor de kinderen. De maatschappelijk begeleider maakt de nieuwkomer letterlijk en figuurlijk wegwijs in de nieuwe woonplaats en laat hem/haar zich welkom en zo snel mogelijk ‘thuis’ voelen.

Ingewikkelde procedures

De juridische begeleiders van VluchtelingenWerk Schouwen-Duiveland helpen bijvoorbeeld bij  het verlengen van een verblijfsvergunning en de procedure voor gezinshereniging. Vluchtelingen die door het vluchten gescheiden zijn van hun gezin, hebben het recht op gezinshereniging. De juridische begeleider geeft uitleg over de procedures, helpt bij het aanvragen van visums voor de gezinsleden en onderhoudt het contact met de IND. Deze procedures zijn ingewikkeld en kunnen soms wel jaren duren.

Hopen op een goede uitslag

Raed vluchtte vanwege de oorlog in Jemen en is sinds januari 2019 in Nederland. Aan het eind van datzelfde jaar kreeg hij zijn verblijfsvergunning. In maart 2020 verhuisde hij, midden in de eerste lockdown, naar Zierikzee. In december 2020 kwamen zijn vrouw Mirfat en zoontje Qusai via een procedure gezinshereniging naar Nederland. Maar het werk van de juridisch begeleider is nog niet klaar, vertelt Raed. ‘Ik heb nog een dochter uit een eerder huwelijk die nu nog in Jemen is. In eerste instantie is het verzoek op gezinshereniging met haar afgewezen. Maar hopelijk is de uitslag in juni wel positief’, aldus de bezorgde vader die heel positief is over de begeleiding van VluchtelingenWerk: ‘Dat begon al met de mensen die in het azc in Rotterdam met mijn papieren aan de slag gingen. Al die formulieren, al die contacten met de IND… Zonder de hulp van die geweldige begeleiders was het niet gelukt. Dan had ik hier misschien nog alleen gezeten. Ik weet echt niet hoe ik dat allemaal had moeten doen.’

Gezond verstand

Om juridisch begeleider van VluchtelingenWerk Schouwen-Duiveland te worden, heb je echt geen juridische achtergrond nodig. Maar wel gezond verstand, geduld en vooral ook  doorzettingsvermogen. Daarnaast ben je bereid onze trainingen te volgen.
Het vrijwilligerswerk is boeiend. En dankbaar. Kijk maar naar Raed, die elke dag weer blij is dat zijn vrouw en zoon hier nu ook zijn en hoopt dat zijn dochter snel naar Zierikzee komt. Pas als gezinnen volledig zijn – en daarmee de onzekerheid en angst weg, zo is de ervaring van VluchtelingenWerk, komt de focus op een toekomst hier en kan de echte integratie beginnen.

Wie komt er helpen?

VluchtelingenWerk Schouwen-Duiveland is hard op zoek naar vrijwilligers die mensen zoals Raed wilen hebben. Heb je interesse? Kijk dan op onze website vluchtelingenwerk.nl of neem contact op met een van de teamleiders: aupostma@vluchtelingenwerk.nl en ewisse@vluchtelingenwerk.nl