Gemeenten & Professionals, 4 februari 2020

Zoveel mooie verhalen, zulke mooie dromen

In Spijkenisse en Rotterdam hebben de afgelopen vier maanden in totaal 25 deelnemers een speciaal programma gevolgd waarbij het inburgeringsvak Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt versterkt werd door onderdelen van het VIP (Vluchtelingen Investeren in Participeren)-programma. De feestelijke afsluiting van beide, bijzondere trajecten vond maandag en dinsdag plaats.
placeholder

De 25 deelnemers haalden in dit door VluchtelingenWerk begeleidde traject, niet alleen hun ONA-examen, maar ze leerden ook hun kwaliteiten kennen (en dat in het Nederlands onder woorden brengen), gingen op bedrijfsbezoek en oefenden met solliciteren en presenteren. Ze werden in het traject gekoppeld aan een arbeidscoach die hen persoonlijk op weg hielp met het ONA portfolio en de eerste stappen op de arbeidsmarkt. Het leverde unieke combinaties op zoals de van oorsprong Zuid-Afrikaanse arbeidscoach Willie die de Eritrese Gaber en de Chinese Xianwen begeleidde.

Feestelijke lessen

Maandag was de laatste les in Spijkenisse, vandaag in Rotterdam. Het werden feestelijk lessen, waarin alle deelnemers zichzelf presenteerden. Ze vertelden waar ze vandaan komen en waar ze naartoe willen. Welke ervaring ze meenamen en wat hun kwaliteiten zijn. Ze deelden hun droom voor de toekomst.
De eerste stappen zijn gezet. Neem de Eritrese Selam die in haar thuisland als kapster werkte. Ze wil hier graag aan de slag als verzorgende. Ze is sociaal, vriendelijk en geduldig. En klaar voor de volgende stap: Ze begint deze week aan een MBO-opleiding.

Zoveel mooie verhalen, zoveel veerkracht. Zoveel mooie dromen, zulke mooie mensen.

Foto boven: trainer Tamara Breugem van VluchtelingenWerk in gesprek met deelneemster Selam.
Foto links: Selam tijdens haar presentatie
Foto midden: 
De Hongaarse Piroska (miden) begeleide de Nigeriaanse Blessing en Amina uit Syrië.
Foto rechts: De Syrische student geneeskunde Majd begeleidde de Eritreeër Efrem.