Nieuws, 26 november 2015

10.000 aanmeldingen nieuwe vrijwilligers VluchtelingenWerk

VluchtelingenWerk Nederland heeft in ruim twee maanden tijd 10.000 aanmeldingen gekregen van mensen die vrijwilliger willen worden. "Het is hartverwarmend en overweldigend. Geweldig dat zoveel mensen op die manier laten weten dat vluchtelingen welkom zijn en dat ze zich belangeloos voor hen in willen zetten", zegt Dorine Manson, directeur van VluchtelingenWerk. "Vanaf het moment dat we de indringende beelden zagen van al die vluchtelingen die huis en haard verlaten moesten, willen mensen íets doen. Ze hebben behoefte aan saamhorigheid en willen tegenwicht bieden aan negatieve geluiden over vluchtelingen.”
placeholder

Diepgewortelde solidariteit

Sinds begin september stromen de telefoontjes, Facebook-berichten en mailtjes bij VluchtelingenWerk binnen. Manson: "We dachten dat met een paar weken de belangstelling minder zou worden, maar het blijft maar doorgaan. Na incidenten zoals een vuurwerkbom die naar een azc wordt gegooid, zien we zelfs weer een piek. Hieruit spreekt een diepgeworteld solidariteitsgevoel."
Tussen de aanmelders zitten volgens Manson opvallend veel jonge mensen, ouders van jonge kinderen. "Ze zijn geraakt en willen doen wat ze hopen dat een ander voor hen en hun gezin zou doen."

Voorlichtingsbijeenkomsten

Het verwerken van al deze aanmeldingen is volgens Manson een grote uitdaging. "We werken al jaren met zo'n 7500 vrijwilligers en nu hebben we 10.000 nieuwe aanmeldingen. Het heeft onze prioriteit om hen zo snel mogelijk te laten weten hoe blij we met hen zijn en met hen in gesprek te gaan om te kijken waarin hun aanbod en onze vraag matchen. Dat doen we bijvoorbeeld door voorlichtingsbijeenkomsten te organiseren. Waar nodig verwijzen we door naar andere organisaties en lokale initiatieven."

Niet altijd direct inzetbaar

Hoewel er de laatste maanden veel meer asielzoekers naar Nederland komen dan voorheen, betekent dit niet dat VluchtelingenWerk direct veel meer vrijwilligers nodig heeft en kan het voorkomen dat mensen op een wachtlijst worden geplaatst. Manson: "De mensen die in noodopvang zitten, hebben te horen gekregen dat er pas over een half jaar met hun procedure gestart wordt. Juridisch gezien kunnen we dus nog niet veel voor deze mensen doen." VluchtelingenWerk biedt asielzoekers juridische begeleiding tijdens hun procedure. Als vluchtelingen mogen blijven, helpt de organisatie hen bij het opbouwen van een nieuw bestaan in gemeente door ze wegwijs te maken en ze te helpen met praktische zaken als de post, het leren van de taal, medische zorg en verzekeringen. Manson: "Voor de mensen in de noodopvang duurt het nog lang voordat ze in die fase zitten. Het is daarom heel fijn te weten dat we dan ook vrijwilligers hebben die voor hen klaar staan."