Nieuws, 24 september 2014

Als de wereld in brand staat

We hebben te maken met de grootste humanitaire crises van deze tijd. De vele brandhaarden in de wereld zorgen ervoor dat veel mensen op de vlucht slaan. Er is al meer dan drie jaar oorlog in Syrië, de opkomst van IS en het gruwelijke geweld dat hier mee gepaard gaat, brengt nog meer vluchtelingen op de been. De situatie is zo exceptioneel, dat kan geen enkel land in zijn eentje aan. Veruit de meeste vluchtelingen blijven in de buurlanden. Enkel een klein deel zoekt veiligheid in Europa en dus ook in Nederland. Zo vroeg slechts vier procent van de Syriërs asiel aan in de Europese landen.

Turkije

Veel vluchtelingen stranden in de grensregio's van Europa, zoals Turkije. De afgelopen dagen zijn volgens de Turkse regering meer dan 130.000 Koerden uit Syrië gevlucht naar Turkije. Vice-premier Kurtulmus vreest dat dat aantal nog verder oploopt. Turkije heeft enkele grensovergangen gesloten om de grote stroom vluchtelingen uit Syrië tegen te houden. Zeven van de negen grensovergangen met Syrië zijn dicht, zegt VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. De beelden van vluchtelingen die worden tegengehouden blijven op je netvlies achter.

Steun nodig

Voor deze aantallen vluchtelingen is niet één oplossing mogelijk. Turkije krijgt nu ineens met zulke enorme aantallen vluchtelingen te maken. Dit vraagt echt om een gezamenlijke inspanning op heel veel vlakken. Turkije heeft steun nodig van de VN, van Europa, van Nederland. Want als Turkije haar grenzen dicht houdt, omdat ze het niet aankunnen, zitten al deze vluchtelingen in de val.
Alle inspanningen van de internationale gemeenschap moeten er op gericht zijn de oorlog in Syrië en de opmars van IS te stoppen. In de tussentijd moeten we alles op alles zetten om de vluchtelingen te beschermen en de landen in de regio in staat te stellen die bescherming te bieden.

Meer doen

Extra noodhulp is nodig. Niet alleen voor Turkije, maar ook voor landen als Libanon en Jordanië, die al meerdere jaren te maken hebben met enorme aantallen vluchtelingen. Gelukkig geeft Nederland vanwege de grote aantal crises in de wereld extra geld voor noodhulp bedoeld voor de eerste levensbehoeften van slachtoffers van oorlog en natuurrampen, bovenop het bestaande noodbudget van 210 miljoen per jaar. Maar we kunnen meer doen. VluchtelingenWerk wil dat Nederland in samenwerking met de UNHCR meer vluchtelingen hervestigt en dan met name de meest kwetsbaren (zieken, alleenstaande vrouwen al dan niet met kinderen, getraumatiseerde vluchtelingen) . Nederland kan hier best een voorbeeld aan Duitsland aan nemen (Nederland hervestigt momenteel 250 Syrische vluchtelingen, Duitsland 20.000).
Verder wil VluchtelingenWerk dat de vluchtelingen die in Turkije verblijven daar ook echt bescherming kunnen krijgen. Turkije moet daarom door Europa worden ondersteund bij het verder ontwikkelen van hun asielsysteem. We moeten ons daarbij wel realiseren dat dit aantallen zijn die ook een Turks asielsysteem niet alleen aan kan.

Veilige en legale toegang tot Europa

Van deze vluchtelingen zal een deel proberen Europa te bereiken. Om drama's op zee te voorkomen, moeten we zorgen voor mogelijkheden om legale toegang te krijgen tot Europa, zoals asiel kunnen aanvragen op ambassades of kantoren van UNHCR of het verstrekken van humanitaire visa  waardoor vluchtelingen in ieder geval veilig naar Europa kunnen reizen. Ook het vergemakkelijken van gezinshereniging van Syriërs die reeds bescherming kregen in Europa is een optie. Eenmaal in Europa is het noodzaak om vluchtelingen de bescherming te geven die zij zo hard nodig hebben.

  • Wil je je handen uit de mouwen steken voor vluchtelingen in Nederland? Kijk dan hier voor vrijwilligerswerk.
  • Steun ons werk voor vluchtelingen en maak hier een donatie over.
  • Blijf betrokken: deel je mening, blijf op de hoogte van nieuws over vluchtelingen. Kijk hier voor meer informatie.