Nieuws, 7 januari 2014

Duizenden kaarten voor vluchtelingen in de cel

'Het is hartverwarmend dat duizenden mensen een kaartje hebben gestuurd naar vluchtelingen die in de cel zitten. Vooral de mooie en bemoedigende teksten maken indruk', zegt Dorine Manson, directeur VluchtelingenWerk Nederland, die zojuist een postzak vol kaarten bij het detentiecentrum Schiphol heeft gebracht.
placeholder

Alle vluchtelingen die op Schiphol asiel aanvragen, worden opgesloten. Zelfs gezinnen met kleine kinderen. Deze vluchtelingen zitten soms maanden onschuldig in de cel. Voor hen is het ontzettend belangrijk dat iemand aan hen denkt. Juist in deze donkere maanden. Om ze een hart onder de riem te steken heeft VluchtelingenWerk in december deze kaartenactie georganiseerd. Ruim 7500 mensen hebben gehoor gegeven aan onze oproep een kaartje te sturen.

'Ik denk aan je"

VluchtelingenWerk heeft kaarten laten maken met de tekst: 'Ik denk aan je' en dit in diverse talen laten vertalen. 'Het sturen van kaartjes is wellicht een klein gebaar, maar heeft een grote impact'. De vluchtelingen voelen zich erg gesteund dat er mensen in Nederland zijn die aan hen denken, die weten dat zij onschuldig achter tralies zitten', aldus Manson.

Doorgaande strijd

Dit jaar voerde VluchtelingenWerk Nederland de campagne 'Geen vluchteling in de cel'. In 2013 zaten bijna 700 vluchtelingen in de cel, waarvan 76 kinderen onder de 15 jaar. Ondanks de inspanningen is er nog geen einde gekomen aan het opsluiten van vluchtelingen die op Schiphol asiel aanvragen. Het aantal vluchtelingen in detentie is juist toegenomen vergeleken met 2012. Onze strijd gaat dus door.

  • Bekijk de foto's van de actie op Flickr