Nieuws, 9 september 2021

Één jaar na de brand in kamp Moria: hoe is de situatie nu in Griekenland?

Vandaag is het precies één jaar geleden dat de verwoestende brand plaatsvond in kamp Moria op het Griekse eiland Lesbos. Ondanks de mooie beloftes van Europese leiders toentertijd, is de situatie voor vluchtelingen in Griekenland het afgelopen jaar eerder verslechterd dan verbeterd.
placeholder

Moria 2

'No more Morias' klonk het in Europa een jaar geleden, toen het beruchte kamp op Lesbos was afgebrand. Het oude kamp was overvol, smerig en onveilig. Het nieuw kamp Mavrouvouni werd neergezet als 'tijdelijk' kamp en had al snel de bijnaam 'Moria 2'. Inmiddels staat het kamp symbool voor de tientallen kampen elders op de Griekse eielanden, die even uitzichtloos of erger zijn dan Moria.

Jarenlang wachten

Niet alleen in de opvangkampen zijn de omstandigheden erbarmelijk en worden mensenrechten geschonden. Hetzelfde geldt voor de hoofdstad Athene, waar veel vluchtelingen momenteel op straat leven in langdurige afwachting van hun asielprocedure.

Dossier Jaar na Moria

Aan de hand van een ontluisterend achtergrondartikel over 'Moria 2', schrijnende persoonlijke verhalen van vluchtelingen in Griekenland én een aangrijpende podcast, praten we je bij over de mensonterende impasse in Griekenland.

Geef voor Griekenland

VluchtelingenWerk ondersteunt het werk van lokale organisaties om de situatie voor vluchtelingen op de Griekse eilanden te verbeteren en de inzet van vrijwilligers in Griekenland te versterken.
Help mee met een donatie!