Nieuws, 26 september 2022

Elkaar ontmoeten staat centraal op Open azc dag 2022

Na twee online edities openden ruim zestig opvanglocaties afgelopen zaterdag weer hun deuren om bezoekers te ontvangen tijdens de Open azc dag. Door het hele land kregen bezoekers een indruk van het leven in een azc, konden zij lekkere hapjes nuttigen én bewoners ontmoeten. Een korte impressie vanuit azc Grave.
placeholder

De regen valt met bakken uit de hemel tijdens de Open azc dag, maar gelukkig zijn er tussen 13 en 16 uur geen paraplu's nodig in Grave. Plukjes bezoekers en bewoners scharrelen over het uitgestrekte azc terrein, een voormalige kazerne met ook enkele nieuwe duurzame woongebouwen. Kinderen proberen ballonnen te bemachtigen en gaan op fietsjes en stepjes naar de plekken waar op deze bijzondere dag snoep te scoren valt. Volwassenen warmen zich aan de koffie die twee vluchtelingen met grote Bakkie Doen?-rugzakken op hun rug gratis uitdelen. Medewerkers van dit azc, waar zo'n 600 bewoners de asielprocedure doorlopen of daarop aan het wachten zijn, leiden familie en vrienden en andere geïnteresseerden rond.

placeholder

Kunnen meepraten

Kees en Mieke Strooker zijn nog nooit op een azc geweest, maar besloten onlangs wél een vluchteling in huis te nemen. Het is nog even wachten tot deze vrouw bij hen in Wijchen zal intrekken, maar tot die tijd willen ze zich graag zo goed mogelijk informeren over wat zo iemand doorlopen heeft voordat zij bij hen komt wonen. Toen de oorlog in Oekraïne uitbrak, móesten zij iets doen. Vandaag liep het echtpaar bijna twee uur rond het hoofdgebouw waar onder meer organisaties als IND, COA, DT&V en terugkeerorganisatie IOM hun rol toelichten. 'Natuurlijk weten we nu nog niet de persoonlijke ervaringen van onze toekomstige huisgenoot, maar we kunnen nu wel meepraten over hoe het leven op het azc eruitziet', zegt Mieke.

placeholder

Dansen met de Vessbroz

Het is ook een speciale dag voor het dj-duo Vessbroz die sinds kort ook ambassadeurs zijn van Vluchtelingenwerk Nederland. De getalenteerde Iraanse broers Armia (33) en Arsham (30) timmeren hard aan de weg als dj’s en hebben inmiddels meer dan 400.000 volgers op TikTok. Vandaag keren ze weer even terug naar het azc waar ze zelf ooit een tijd verbleven. De heren zijn echte entertainers en zetten op het azc een waar feestje neer, waarmee ze de jongeren die daar wonen even willen laten ontsnappen aan hun zorgen. Zodra het dj-duo hun dreunende bassen aanzetten, springen kinderen op en beginnen te dansen en te hossen. Het is feest in de sporthal.

placeholder

'Kom nooit vluchtelingen tegen'

Net voorbij de poffertjeskraam lopen vader en dochter Martijn en Marissa Heijnen. Op de achtergrond is de muziek uit de sporthal te horen waar Vezzbroz een uur lang de zaal op zijn kop zet. Marissa is net gestart met haar studie Social Work aan de hogeschool in Nijmegen. In een azc werken is iets wat zij straks met haar diploma zou kunnen doen. Daarom wilde ze vanuit haar woonplaats Cuijk graag eens kijken bij een azc in de buurt. Vader Martijn ging mee.

Beiden hebben nog nooit een vluchteling gesproken. 'Ik kom ze gewoon niet tegen, op school, of in de buurt', zegt Marissa. Ze is onder de indruk van de hoeveelheid organisaties die betrokken zijn bij de asielprocedure. Ze vindt het belangrijk dat er ook psychische ondersteuning wordt gegeven aan de bewoners, want zoiets mag volgens haar niet ontbreken in de situatie waarin deze mensen – die zoveel mee hebben gemaakt – nu zitten.

placeholder
placeholder

Kamertje bekijken

Een van de bewoners van het azc heeft zojuist Larissa Ariens en Jill Hermens een rondleiding gegeven. De vriendinnen mochten de kamers bekijken waar een echtpaar en hun drie kinderen verblijven en zijn zichtbaar onder de indruk. 'Ik vind het best heftig om te zien dat dit echtpaar geen privacy heeft. Je deelt je leefomgeving toch met anderen die je niet kent,' zegt Larissa.

De ontmoeting met het Egyptische echtpaar heeft hen aan het denken gezet. 'Ik vind het goed dat deze dag bestaat en dat je een keer een persoonlijk verhaal hoort en echt met een vluchteling in contact komt,' aldus Jill. 'Het geeft toch een heel ander beeld.'

In totaal bezochten meer dan 12.000 mensen de Open azc dag. Bedankt voor alle mooie gesprekken en de gezelligheid!
*De algemene foto's zijn gemaakt tijdens de Open azc dag in Gilze.  

Meer informatie over Open azc dag 2022

Help mee en doe nu een gift

Met jouw bijdrage kunnen wij de Nederlandse en Europese politiek blijven aansporen tot een humaner vluchtelingenbeleid. Jouw steun is onmisbaar voor vluchtelingen die gedwongen zijn alles achter zich te laten op zoek naar veiligheid. Hartelijk bedankt.

Ja, ik help mee!