Nieuws, 17 maart 2014

Europe Act Now: Europese campagne voor Syrische vluchtelingen

Als onderdeel van de Europa Act Now campagne voor Syrische vluchtelingen heeft een coalitie van meer dan 100 NGO's uit ruim 30 landen op 14 maart een open brief gestuurd aan EU-instellingen en -agentschappen. Doel: verbetering van de bescherming van Syrische vluchtelingen in de EU.

Toegang en bescherming in EU

De NGO's, waaronder ook VluchtelingenWerk Nederland, doen een oproep om veilige en legale manieren mogelijk te maken voor vluchtelingen om toegang en bescherming in de EU te krijgen, gezinsherenigingen mogelijk te maken van families die elkaar door de oorlog uit het oog verloren zijn, en om vluchtelingen aan de buitengrenzen van de EU niet terug te sturen.

2,5 miljoen vluchtelingen

Het is nu drie jaar geleden dat de onrust in Syrië uitbrak en dit geleidelijk tot een intern gewapend conflict leidde. Er zijn momenteel meer dan 2,5 miljoen geregistreerde vluchtelingen en de UNHCR schat dat er tegen het einde van dit jaar 4 miljoen vluchtelingen in de regio zullen zijn. Ter vergelijking: 81.000 Syriërs zochten bescherming in de EU, Noorwegen en Zwitserland (cijfers tot eind februari 2014). Dat komt neer op iets meer dan 3 procent van het totale aantal mensen dat gevlucht is.