Nieuws, 30 oktober 2014

Gemeente Sittard-Geleen, De Bakkers Lamers en Ousmane Bikienga winnen VluchtelingenWerkAward 2014

Gemeente Sittard-Geleen is de meest vluchtelingvriendelijke gemeente van Nederland. De gemeente ontving vandaag op het maatschappelijk congres van VluchtelingenWerk de VluchtelingenWerkAward voor beste gemeente. In de categorie beste bedrijf ging de prijs naar De Bakkers Lamers in Oss en Heesch. Ousmane Bikienga mocht de prijs voor doorzetter in ontvangst nemen. De VluchtelingenWerkAwards werden voor de derde keer uitgereikt. VluchtelingenWerk wil door middel van de awards aandacht vragen voor gemeenten en bedrijven die zich extra inspannen om vluchtelingen snel mee te laten doen in de Nederlandse maatschappij.
placeholder

Warm welkom

Sittard-Geleen liet de andere genomineerden Utrecht en Staphorst achter zich. Sittard-Geleen valt in de prijzen omdat de gemeente er volgens VluchtelingenWerk alles aan doet om vluchtelingen snel mee te laten doen. Dorine Manson, directeur VluchtelingenWerk Nederland: "In deze gemeente krijgen vluchtelingen een warm welkom. Vluchtelingen hebben hun eigen klantmanager en worden volgens vaste protocollen snel op weg geholpen. De gemeente doet er bovendien alles aan om eventuele weerstand van burgers om vluchtelingen op te vangen in hun wijk te voorkomen."

Maatschappelijk betrokken

In de categorie beste bedrijf is er alle lof voor De Bakkers Lamers in Oss en Heesch. Dit warme en maatschappelijk betrokken familiebedrijf heeft inmiddels drie vluchtelingen geholpen aan een werkervaringsplek. Manson: "Het zijn vluchtelingen met dezelfde passie en enthousiasme voor de brood- en banketbakkerij. Zij zijn heel blij met deze kans en zeer enthousiast over het werk en hun collega's. De Bakkers Lamers laten zien het echt belangrijk te vinden iets te betekenen voor de maatschappij en ook met hun bedrijf uit te stralen dat je onderdeel uitmaakt van die maatschappij." Andere genomineerden in deze categorie waren Verkeersschool Velp en IRIZ thuiszorg uit Goes.

In no-time zelfredzaam

De prijs voor doorzetter mocht Ousmane Bikienga uit Lemmer in ontvangst nemen. Ousmane vluchtte in 2004 vanuit Burkina Faso naar Nederland. Manson: "Ondanks zijn veel te lange asielprocedure van 9 jaar bleef Ousmane altijd positief." Twee jaar na aankomst in Nederland werkte hij al, bij bollenteler Mulder Tulips in Rutten. Toen hij vorig jaar een verblijfsvergunning kreeg, kwam hij in Lemmer te wonen. Hij had een enorme wil om zelfredzaam te worden. Ousmane regelde alles zelf en haalde binnen een halfjaar het inburgeringsdiploma. Hij is aan het werk en oriënteert zich op een opleiding in de zorg. Negen maanden geleden kon hij zich eindelijk herenigen met zijn vrouw en twee kinderen. Hij vecht voor een visum voor zijn meerderjarige dochter die achter moest blijven. Manson: "Om snel mee te kunnen doen in de Nederlandse maatschappij moet je als vluchteling een echte doorzetter zijn. Ousmane is het schoolvoorbeeld van zelfredzaamheid."

 

  • SBS Hart van Nederland ging langs bij de Bakkers Lamers. Bekijk hier het filmpje.