Nieuws, 5 december 2017

Griekenland: houd asielzoekers niet langer vast op de Griekse eilanden

Asielzoekers op de Griekse eilanden worden gedwongen onder erbarmelijke omstandigheden te overwinteren. VluchtelingenWerk Nederland doet daarom een klemmend beroep op Nederlandse én Europese politici om dit beleid te stoppen en asielzoekers over te brengen naar het Griekse vasteland en hen daar onder humane omstandigheden op te vangen.

Voor de tweede winter op rij zitten duizenden mensen, waaronder families, ouderen en heel jonge kinderen, vast in kampen en centra op de Griekse eilanden. De levensomstandigheden worden er met de dag slechter. Ze wonen er in tenten bedoeld voor de zomer en slapen feitelijk op de grond. Ze zijn amper beschermd tegen het steeds slechter wordende weer en de vooruitzichten zijn alleen maar slechter met de winter op komst. Bovendien hebben zij beperkte toegang tot geschikt onderdak en onvoldoende voedsel, water, sanitatie en gezondheidszorg.

In het kader van de EU-Turkijedeal moet Griekenland mensen vasthouden op de eilanden tot hun asielaanvraag is behandeld. Dit kan maanden of soms jaren duren. Sommigen van hen zitten daar al vast vanaf het moment dat de EU-turkijedeal in werking trad, al 20 maanden dus. Deze asielzoekers mogen de eilanden niet verlaten, en krijgen geen toegang tot het Griekse vasteland.

 

.@markharbers help de vluchtelingen die onder erbarmelijke omstandigheden vastzitten op de Griekse eilanden. Bespreek deze crisis tijdens uw vergadering op 6 december. #OpenTheIslands

— VluchtelingenWerk NL (@VluchtelingWerk) December 5, 2017

 

Vraag Kamerleden deze asielzoekers menswaardig op te vangen

Op 6 december vergaderen de Tweede Kamer en staatssecretaris Harbers van Asielzaken. Het is van groot belang dat ze de onhoudbare situatie op de Griekse eilanden bespreken. Twee dagen later moet de staatssecretaris bij zijn collega’s in Brussel tijdens hun vergadering aandringen op een humane oplossing voor de onhoudbare situatie op de Griekse eilanden. Nu is het moment om de Griekse regering op te roepen een einde te maken aan het beleid waarbij asielzoekers worden vastgehouden op de eilanden. De mensen moeten worden overgebracht naar het Griekse vasteland, waar ze in gepaste omstandigheden moeten worden opgevangen. Het mag niet zo zijn dat deze winter opnieuw slachtoffers eist.

 

#OpenTheIslands Tweets