Nieuws, 12 december 2021

Groen licht voor mensen op de vlucht

placeholder

Vandaag op de Internationale Dag van de Mensenrechten roept de Vereniging van Asieladvocaten mensen op een groen licht voor hun raam te plaatsen. Het doel van deze actie is aandacht te vragen voor de mensenrechtenschendingen langs de grenzen van Europa. Dagelijks worden vluchtelingen in meerdere EU-landen mishandeld, uitgebuit en met grof geweld bij de grenzen weggeduwd. VluchtelingenWerk ondersteunt deze actie en hoopt dat veel Nederlanders een groen licht laten schijnen om hun stem te laten horen.

 

Geen kant op

De afgelopen maand is de situatie tussen de grens van Wit-Rusland en Polen veel in het nieuws geweest. Duizenden mensen zijn onderdeel geworden van een politiek machtsspel en zaten weken vast in niemandsland. Een gedeelte van de vluchtelingen en migranten is inmiddels teruggekeerd naar Irak. Maar nog zeker honderden mensen zitten nog altijd vast en kunnen geen kant op. In Polen hebben verschillende bewoners een groen licht voor hun raam geplaatst als teken dat vluchtelingen en migranten bij hen mogen aanbellen. Om even tot rust te komen, wat eten of drinken te krijgen of bijvoorbeeld een telefoon op te laden.

Mensenrechtenschendingen

Vandaag wordt dit groene licht breder door Europa verspreid om stil te staan bij de grove mensenrechtenschendingen die steeds vaker plaatsvinden. In meerdere EU-landen wordt steeds harder gewerkt om vluchtelingen buiten de deur te houden. Door hoge muren te bouwen, bootjes terug te duwen en mensen met stokken weg te slaan bij de grenzen. Hiermee wordt mensen het recht ontnomen om bescherming aan te kunnen vragen in Europa. Ook zitten nog steeds duizenden vluchtelingen vast in de Griekse vluchtelingenkampen waar opnieuw de winter op komst is. Ondanks de barre omstandigheden en dagelijkse illegale pushbacks, liggen de onderhandelingen over het EU Asiel- en Migratiepact zo goed als stil.

Nieuwe maatregelen

VluchtelingenWerk maakt zich grote zorgen om de steeds hardere opstelling van verschillende EU-landen richting asielzoekers. Onlangs voerde de Europese Commissie tijdelijke maatregelen in voor Polen, Litouwen en Letland. De landen kunnen ervoor kiezen asielaanvragen alleen nog te accepteren bij speciaal daarvoor aangewezen grensovergangen. Wij weten dat deze specifieke grensovergangen zeer moeilijk te bereiken zijn. Dit betekent in de praktijk dat het nog lastiger zal worden om bescherming aan te kunnen vragen in deze landen. Een zeer zorgelijke ontwikkeling! Onlangs schreven wij hier een brief over aan de Kamer.

Doe jij mee?

Met deze actie vragen verschillende organisaties, waaronder VluchtelingenWerk, aandacht voor de zeer zorgelijke mensenrechtenschendingen die dagelijks plaatsvinden in Europa. Er moet een human asiel- en migratiebeleid komen in Europa. Dit kan niet langer zo! Wil jij meedoen met deze actie? Plaats vandaag een groen licht voor jouw raam en/of deel dit bericht op jouw social media met een groen hartje erbij. Geen groen licht in huis? Met deze simpele stappen is een groen licht zo gemaakt.