Nieuws, 25 mei 2023

Grote zorgen opvang asielzoekers in Ter Apel

VluchtelingenWerk Nederland maakt zich grote zorgen over de opvang van asielzoekers in Nederland, in het bijzonder in Ter Apel. In de nacht van maandag 22 op dinsdag 23 mei hebben 33 mensen op stoelen in de wachtkamer van het aanmeldcentrum in Ter Apel moeten slapen. Het is triest dat vluchtelingen die hier bescherming zoeken een stoel als slaapplek toegewezen krijgen.
placeholder

Deze mensen hebben er vaak al een lange en onveilige reis op zitten en het is belangrijk dat zij op z'n minst een bed hebben om in te slapen. Een plek om te rusten. Het toewijzen van een stoel in plaats van een bed is daarnaast in strijd met de uitspraak van de rechter, waarin gesteld wordt dat de opvang aan minimale vereisten moet voldoen. Het beschikbaar stellen van een geschikte slaapplek is één van de minimale vereisten.

Snel meer opvangplekken nodig

Het kabinet heeft een jaar lang de tijd gehad om structurele maatregelen te nemen om zo een herhaling van de taferelen van afgelopen zomer in Ter Apel te voorkomen. Daarin is het kabinet niet geslaagd. Ter Apel kampt opnieuw met een tekort aan bedden, en ook elders in het land zijn er te weinig opvangplekken. Ook de spreidingswet laat nog steeds op zich wachten. Dit is zorgelijk omdat de druk op de schouders blijft liggen van de welwillende gemeentes die nu al veel opvanglocaties realiseren.

Wij hopen dat dit nieuws geen voorbode is van een volgende opvangcrisis in Ter Apel. We vragen het kabinet nadrukkelijk om zo snel mogelijk extra opvangplekken te realiseren zodat we voorkomen dat er de aankomende maanden weer mensen in het gras moeten slapen.

Help mee en doe nu een gift

Met jouw bijdrage kunnen wij de Nederlandse en Europese politiek blijven aansporen tot een humaner vluchtelingenbeleid. Jouw steun is onmisbaar voor vluchtelingen die gedwongen zijn alles achter zich te laten op zoek naar veiligheid. Hartelijk bedankt.

Ja, ik help mee!