Nieuws, 11 mei 2021

Haal ‘onze’ Afghaanse tolken naar Nederland voordat de Taliban hen vindt

Onlangs werd aangekondigd dat de Amerikaanse troepen, na zo’n twintig jaar, zich terugtrekken uit Afghanistan. Voor de Afghaanse tolken die voor Amerika hebben gewerkt ligt een evacuatieplan klaar. Maar tientallen tolken die voor de Nederlandse troepen hebben gewerkt blijven achter. Dit is levensgevaarlijk omdat de Taliban geen genade toont voor tolken die de ‘vijand’ hebben geholpen. VluchtelingenWerk Nederland vindt dat de overheid met spoed al ‘onze’ tolken moet evacueren om hen in veiligheid te brengen. Vóórdat de Taliban hen kan vinden.
placeholder

Bescherming voor Afghaanse tolken

Nederland kent een speciale regeling voor tolken die voor de Nederlandse missie hebben gewerkt. Met een visum, afgegeven door de Nederlandse ambassade in Kaboel, kunnen zij naar Nederland reizen. Dit klinkt op het eerste gezicht goed, alleen werkt de regeling niet in de praktijk. De procedure duurt onnodig lang. Zo worden er allerlei eisen aan documenten gesteld, waardoor tolken meerdere malen naar Kaboel moeten reizen. Dit kan levensgevaarlijk zijn.

Wij vinden dat de procedure veel eenvoudiger zou moeten kunnen. Defensie heeft immers een lijst met de namen van alle tolken die voor de Nederlandse troepen hebben gewerkt. Het aantonen van de identiteit zou voldoende moeten zijn voor een visum en een vliegticket naar Nederland. De rest van de asielprocedure kan dan in Nederland worden afgehandeld, zonder dat deze tolken gevaar lopen.

Weinig schot in de zaak

VluchtelingenWerk heeft inmiddels zo’n 25 tot 30 tolken in Nederland in beeld. Zeker tientallen tolken, die voor Nederland hebben gewerkt, zitten nog steeds in Afghanistan. Nu de Amerikaanse troepen binnenkort vertrekken, lopen deze mensen extreem veel gevaar. Een laatste stuk militaire bescherming valt weg. Andere landen, zoals; Amerika, Engeland en Duitsland, bieden al jarenlang bescherming aan ‘hun tolken’. Nederland is opvallend traag.

Taliban toont geen genade

Tolken vervullen in oorlogsgebied een hele belangrijke rol en zijn onmisbaar voor militairen. Tegelijkertijd betalen de tolken hiervoor een hoge prijs. De Taliban beschouwt tolken als verraders. Als zij tolken en/of familieleden van hen in beeld hebben, toont de Taliban geen genade. Door de aanwezigheid van de Taliban is Afghanistan een van de gevaarlijkste landen op aarde.

Nu actie nodig!

De tijd dringt en wij vinden dat Nederland er alles aan moet doen om de tolken én hun gezin in veiligheid te stellen. De speciale tolken-regeling is onnodig ingewikkeld. Dit zorgt voor onacceptabele vertragingen. Nederland heeft de verantwoordelijkheid om deze tolken zo snel mogelijk naar Nederland te halen, en moet voorkomen dat zij in de handen van de Taliban belanden. Daarnaast moeten alle ingediende gezinsherenigingsaanvragen, van familieleden die nog in dit gevaarlijke gebied verblijven, met spoed in behandeling worden genomen door de IND.

Bied Afghanen bescherming

VluchtelingenWerk Nederland roept het Nederlandse kabinet op om Afghaanse vluchtelingen de bescherming te bieden die zij nu heel hard nodig hebben. Help ook mee en laat je stem horen!
Teken nu de petitie