Handtekeningen steunbetuiging overhandigd
Slechte leefomstandigheden
De jonge vluchteling weet uit eigen ervaring hoe slecht de leefomstandigheden in de crisisnoodopvang zijn. Hoe het voelt om op een doorgezakte stretcher te slapen, in een ruimte met driehonderd anderen. De mensen slechts van elkaar gescheiden door een eenvoudig laken dat tussen de bedden hangt. Het gebrek aan privacy, wanneer zelfs de deur van de douche niet op slot kan. Het lawaai van honderden mensen en huilende kinderen in een galmende sporthal.
Mo ontvluchtte de oorlog in Jemen en kwam in de Nederlandse (crisis)noodopvang terecht. In iets meer dan een jaar tijd verbleef hij al op zeven verschillende locaties, maar geen enkele keer in een regulier asielzoekerscentrum. Hij is er erg op gebrand om de Kamerleden zijn verhaal te vertellen en de bijna 24.000 handtekeningen van onze steunbetuiging 'Vluchtelingen zijn geen probleem, maar hebben een probleem' te overhandigen. Suzanne Kröger (GroenLinks): 'Wat goed dat Mo hier staat om zijn verhaal te vertellen. Hij geeft de onmenselijke crisisopvang een gezicht.'
Verder in de knel
Ruim 19.000 vluchtelingen in de (crisis)noodopvanglocaties raken steeds verder in de knel. Hun leefomstandigheden verslechteren in rap tempo. Er zijn vrouwen die ’s nachts nauwelijks naar de wc durven gaan, ernstig zieken die geen goede toegang tot medische zorg krijgen en kinderen die telkens van opvanglocatie wisselen en niet naar school kunnen gaan. Dat blijkt uit onze nieuwe quickscan naar de (crisis)noodopvanglocaties. Ons onderzoek laat vooral zien dat de situatie een steeds permanentere vorm aanneemt, en daarmee uitzichtlozer wordt. Ook zorgen de vele verhuizingen voor veel stress, vooral bij jonge kinderen.
Mo en bestuursvoorzitter van VluchtelingenWerk Nederland Frank Candel overhandigden de steunbetuiging en de quickscan aan Tweede Kamerleden Don Ceder (Christen Unie), Anne-Marijke Podt (D66), Kati Piri (PvdA), Suzanne Kröger (GroenLinks), Jasper van Dijk (SP), Marieke Koekkoek (Volt), Tunahan Kuzu (Denk) en Sylvana Simons (Bij1). Met de overhandiging streven we ernaar dat ook de Tweede kamer een betere opvang van vluchtelingen afdwingt bij de staatssecretaris. De overhandiging vond plaats voor het asieldebat met de staatssecretaris in de Tweede Kamer. Tijdens het debat werd verschillende keren gerefereerd aan de ervaringen van Mo en verschillende aanbevelingen van VluchtelingenWerk besproken waarmee sneller een einde aan de (crisis)noodopvang kan komen.
Rechtszaak betere opvang
In een rechtszaak – aangespannen door VluchtelingenWerk – oordeelde de rechter recent dat er per direct geen asielzoeker meer op straat mag belanden in Ter Apel, maar ook dat alle opvang in alle (crisis)noodopvanglocaties op korte termijn weer aan de minimale eisen moet voldoen. De rechter oordeelde onder meer dat per direct geen kwetsbare asielzoekers in de crisisnoodopvang terecht mogen komen en dat overal toegang moet zijn tot schoon drinkwater en fatsoenlijke maaltijden.
Toekomst bouwen
De situatie in de (crisis)opvang is frustrerend, ook voor Mo. Telkens weer aan een nieuwe omgeving wennen, tussen nieuwe mensen verblijven. Maar ook de bureaucratie houdt hem tegen. Na een verblijf in Nederland van zes maanden had hij een burgerservicenummer (bsn) moeten krijgen, zeker nu hij een verblijfsvergunning heeft. En daarmee een kans krijgen om een toekomst op te bouwen. Door de chaos in de crisisnoodopvang en de vele verhuizingen heeft hij nog steeds geen bsn. 'Ik wil IT studeren aan de universiteit. Maar zonder bsn kon ik niet starten met het schakeljaar. Nu heb ik een jaar verloren.' Om te ontspannen speelt hij graag een potje voetbal met de anderen in de noodopvang. Maar Mo wil juist zijn geest bezighouden.
Een grote steun
Sara Nozohour, teamleider van het AZC Grave, en medewerker in verschillende crisisnoodopvanglocaties, ziet wat het gebrek aan goede opvang en perspectief doet met mensen. Dat een jongen als Mo vastzit en van het kastje naar de muur wordt gestuurd. Sara is een grote steun voor Mo. Sara: 'Ik kan hem niet omhoogtrekken uit dit moeras aan regelgeving, maar ik laat hem niet meer los.'
Help mee en doe nu een gift
Met jouw bijdrage kunnen wij de Nederlandse en Europese politiek blijven aansporen tot een humaner vluchtelingenbeleid. Jouw steun is onmisbaar voor vluchtelingen die gedwongen zijn alles achter zich te laten op zoek naar veiligheid. Hartelijk bedankt.