Mijn Toekomst
Met het project Mijn Toekomst ondersteunt VluchtelingenWerk Noord-Nederland in gemeente De Fryske Marren statushouders bij het sneller integreren.
Na een succesvolle pilot eind 2017 heeft de gemeente het project ingekocht voor 50 deelnemers voor 2018 en 2019.
Zodra statushouders gekoppeld zijn aan gemeente De Fryske Marren, volgen zij een intensief traject.
- Drie maanden lang krijgen zij workshops en excursies aangeboden om kennis op te doen van maatschappelijke onderwerpen zoals gezondheid, financiën, sport, verkeer en diverse organisaties in de gemeente.
- Het VIP project 1 is geïntegreerd in Mijn Toekomst en biedt de deelnemers extra voorbereiding op de Nederlandse arbeidsmarkt.
- Iedere statushouder krijgt een mentor en taalcoach toegewezen.
- De mentor kijkt met de statushouder naar de werkervaring en wat zijn of haar toekomstplannen zijn op het gebied van arbeid en/of sociale participatie.
- Er wordt een persoonlijk ontwikkelingsplan opgesteld en de mentor begeleidt de statushouder bij de opgestelde doelstellingen en bijbehorende actie-stappen.
- De taalcoach oefent met de statushouder de Nederlandse beroepstermen die aansluiten op het interessegebied van de statushouder.
De eerste groep die is begonnen is een Arabische groep van 15 mensen.
Kinana Dasouki, trainer van VIP, heeft begin april de introductiebijeenkomst gegeven. Inmiddels hebben er drie workshops en twee excursies plaatsgevonden. Een Eritrese groep volgt in de komende maanden en in het najaar starten nog twee groepen.
We zijn nog opzoek naar mentoren en taalcoaches.
- Neem voor meer informatie contact op met VluchtelingenWerk De Fryske Marren: joure@vluchtelingenwerk.nl
T 0513-435075;
Teamleider: Everdien Brinkhuis.
Onder belangstelling van medewerkers van gemeente, Pastiel, Wurkjouwer en VluchtelingenWerk ontvingen 13 Syriërs en 15 Eritreeërs gisteren hun certificaat als bewijs van deelname aan het project ‘Mijn Toekomst’* met als onderdeel de ‘VIP’** training. Maar niet zonder eerst zichzelf te presenteren. Spannend, maar met steun van mentoren kregen belangstellenden een goed beeld van hun ontwikkeling.
Kennis en bewustzijn mogelijkheden De Fryske Marren vergroten.
13 Syriërs en 15 Eritreeërs zijn op 1 en 2 november vorig jaar gestart met workshops en excursies, in eigen taal, op diverse leefgebieden. Met als doel om hun kennis en bewustzijn over de mogelijkheden in Nederland en in het bijzonder de Fryske Marren vroegtijdig te vergroten. Dit traject is aangevuld met de VIP training en diverse bedrijfsexcursies naar onder andere Jacobs Douwe Egberts, Astrea Producties en GOM schoonmaken.
Mooie succesverhalen
Het niveau in beide groepen was erg divers. Maar er zijn mooie resultaten bereikt. Mede dankzij de inzet van vrijwillig mentoren. Zo ging Kamal (2 jaar in Nederland, timmerman van beroep) met zijn mentor naar een open dag van Technopark in Heerenveen. Zo een kansrijk beroep dat moet toch haalbaar zijn, dacht de mentor. Maar voor mensen die moeilijk de Nederlandse taal leren is het lastig om werkervaring op te doen in Nederland. Het kip en ei verhaal. Gelukkig was Technopark bereid om Kamal een kans te geven. Hij mag nu 7 keer meelopen. Kamal zelf, straalt van trots en is nu extra gedreven om vaktaal te leren. Zijn vak-taalcoach gaat hem hierbij helpen.
Maar ook het verhaal van Mohammad is tekenend. Vanaf zijn 14de heeft hij altijd gewerkt. Nu ineens 2 jaar al niet meer. Hij zag het eigenlijk niet meer zitten en werd wat depressief. Door de training en gesprekken met zijn mentor heeft hij weer hoop gekregen dat het gaat lukken. Met hulp van Pastiel lijken er mogelijkheden te zijn bij een bouw bedrijf. Mohammad heeft nu haast: hij vraagt elke week wanneer hij kan beginnen.
In de Eritrese groep zagen we veel flexibiliteit en motivatie om te werken. Simon, leraar van beroep, realiseert zich dat dat hier in Nederland lastig wordt en wil nu graag met zijn handen werken. Mulue heeft ervaring als visverwerker en Elsa, nog maar kort in Nederland mag een aantal dagdelen met een schoonmaakster van GOM meelopen in een school. Ze steekt gelijk de handen uit de mouwen. Mooi om te zien hoe verlegen zij een paar maanden geleden was en hoe zelfstandig ze nu is, zegt maatschappelijk begeleider en mentor Ingrid.
Versnelde participatie statushouders: de handen uit de mouwen steken..
VluchtelingenWerk wil de route naar duurzaam werk en participatie voor statushouders versnellen. Met Mijn Toekomst en VIP2 hopen hopen we daaraan een bijdrage te leveren. Zoals één van de vrijwillig mentoren aangeeft: “de grootste winst is dat de statushouders veel sneller horen hoe het hier in elkaar steekt, en gelijk aangesproken worden op het feit dat ze wat kunnen doen”.
" Vluchtelingen zien weer kansen", Balkster Courant, febr 2019