Nieuws, 23 juni 2018

Nederland moet garant staan voor ‘Lifeline’

Italië weigert opnieuw een boot met vluchtelingen en migranten aan te laten meren. Het land beroept zich onder andere op de Nederlandse vlag waar het schip onder zou varen en is van mening dat Nederland verantwoordelijk is voor de opvarenden. VluchtelingenWerk Nederland roept de Nederlandse overheid op samen met andere 'constructieve lidstaten' garant te staan voor mensen op de boot, zodat Italië hen in veiligheid brengt.

‘Weigeren’ is geen optie

De vluchtelingenorganisatie spreekt schande van de onmenselijke houding van Italië, dat "politiek bedrijft over mensenlevens". Jasper Kuipers, adjunct-directeur bij VluchtelingenWerk Nederland: "Weigeren is geen optie. Als iedereen weigert dan is er geen veilige haven. Dit is het moment voor alle EU-lidstaten om kleur te bekennen: zijn zij daadwerkelijk bereid constructief samen te werken aan Europese oplossing, of kiezen zij er voor het probleem op anderen af te schuiven? Deze boot staat binnenkort hoe dan ook symbool voor ofwel het failliet van Europese samenwerking, ofwel een sprankje hoop op een gezamenlijke oplossing."

EU top

Volgens de vluchtelingenorganisatie leeft in heel Europa de wens om het fenomeen 'bootvluchteling' uit de wereld te helpen, en is dit een kans voor alle lidstaten om een dag voor de EU top over Europees migratiebeleid hun bereidheid om samen te werken te laten zien. Kuipers: "Uiteindelijk zeggen alle onderhandelende partijen meer drenkelingen op de Middellandse Zee te willen voorkomen. Laat de lidstaten dan met deze boot beginnen.”