Nieuws, 4 februari 2014

Nieuw in een vreemd land

Documentairemaker Eefje Blankevoort volgt de 8-jarige Tanans tijdens de eerste stappen die hij maakt in zijn nieuwe leven. Een ontdekkingsreis vol grappige en spannende momenten. “Ik dacht dat de mensen hun gezichten wit hadden geverfd.”
placeholder

Uitgenodigde vluchteling

Tanans is Congolees, maar is opgegroeid als vluchteling in Oeganda. Samen met zijn tante, broertjes en pleegzus is hij als 'uitgenodigde vluchteling' naar Nederland gekomen. Hij is nog maar een paar dagen hier en spreekt de taal niet. Ook begrijpt hij weinig van de gebruiken en heeft hij nog geen vrienden gemaakt. Er is veel te zien en voldoende te eten. “Alles krijg je hier, melk en honing”, zegt hij vol verbazing. 

De eerste indrukken van Nederland

Op school wordt Tanans voorgesteld aan zijn nieuwe klas, vol kinderen die hem nieuwsgierig bekijken. Hij moet nog wennen aan alle gezichten en de Nederlandse taal die hem vreemd in de oren klinkt. De drukte op het schoolplein, met lachende meisjes en voetballende jongens, trekt als een roes aan hem voorbij. Hij hoort gesprekken maar kan ze niet volgen. Hoe is het voor een kind van acht om volstrekt nieuw te zijn in een vreemd land? En hoe kan hij vrienden maken zonder dat hij de woorden heeft om dit te doen?

  • 'Nieuw' is op zondag 2 februari uitgezonden tijdens 'Zapp Echt Gebeurd' op Nederland 3. Bekijk deze prachtige documentaire nu op Uitzendinggemist.