Nieuws, 2 mei 2014

Onverwachts veel Eritrese vluchtelingen naar Nederland

Het aantal vluchtelingen uit Eritrea is vorige maand onverwacht fors toegenomen meldt het ministerie. In 2013 vroegen 980 Eritreeërs in Nederland om bescherming. In april van dit jaar alleen al waren dat er ruim 1000.

Gissen naar oorzaak

VluchtelingenWerk Nederland heeft geen sluitende verklaring voor de stijging. Veel Eritreeërs hebben in eerste instantie opvang in andere landen gezocht, zoals Israël, Egypte en Libië. Israël heeft zijn grenzen voor vluchtelingen inmiddels gesloten, waardoor de routes van de vluchtelingen veranderen. Bovendien zorgt onrust in landen als Egypte en Libie ervoor dat vluchtelingen Europa proberen te bereiken.

Volle opvangcentra

Het gevolg is dat de opvangcentra overvol zitten en de overheid naarstig naar tijdelijke oplossingen zoekt zoals sportzalen op asielzoekerscentra en leegstaande kazernes. VluchtelingenWerk heeft hier begrip voor, maar benadrukt wel dat op zijn minst de veiligheid en privacy altijd gewaarborgd moeten blijven.

Situatie in Eritrea

Eritrea kent een van de meest onderdrukkende regimes ter wereld, vergelijkbaar met Noord Korea. Kritiek op de regering is verboden en tegenstanders worden gearresteerd. De dienstplicht, die meer dan tien jaar kan duren, is voor velen een reden om te vluchten. Wie het land probeert te ontvluchten loopt kans om aan de grens te worden neergeschoten. De Nederlandse overheid erkent gelukkig de ernst van de situatie in Eritrea. De meeste Eritrese vluchtelingen krijgen hier bescherming.