Nieuws, 7 december 2015

Onze vrijwilligers in het zonnetje op Nationale Vrijwilligersdag!

Vandaag, op Nationale Vrijwilligersdag, bedankt VluchtelingenWerk Nederland al haar vrijwilligers. VluchtelingenWerk kan al jarenlang rekenen op de inzet van 7.500 vrijwilligers en kreeg de laatste maanden 10.000 nieuwe aanmeldingen.
placeholder

Of het nu gaat om begeleiding bij de asielprocedure, hulp bij gezinshereniging, het leren van de Nederlandse taal, het wegwijs maken in de nieuwe woonomgeving en noem maar op: vluchtelingen door heel Nederland kunnen op de toegewijde steun van onze vrijwilligers rekenen. En dat al bijna 36 jaar.

Vluchtelingen verwelkomen met fanfare

In al die jaren is veel veranderd. Neem bijvoorbeeld de jaren tachtig, toen bijna in elke gemeente een locatie van VluchtelingenWerk werd opgezet. Tegen de komst vluchtelingen werd in die tijd nog weinig weerstand geboden. Soms was zelfs het tegenovergestelde waar. Toenmalig medewerker Ignace van der Steen: 'Mensen begrepen snel waarom een asielzoeker een plek moest krijgen in een dorp, een gemeenschap. Ik herinner me een dorp waar de eerste asielzoeker op het station met de fanfare werd ingehaald.'

Vrijwilligers bieden een tegengeluid

De maatschappelijke houding jegens vluchtelingen lijkt nu harder dan in de begintijd van VluchtelingenWerk, maar daar hebben onze vrijwilligers geen boodschap aan. Nog steeds zetten zij zich vol passie in voor de belangen van vluchtelingen in Nederland. Het is een bont gezelschap: mannen en vrouwen, van 18 tot 88 jaar, van echte kaaskoppen tot voormalig vluchtelingen en alles daar tussenin. Ze laten zich niet uit het veld slaan.

'Ruimte maken voor mensen die gevaar lopen'

Lees bijvoorbeeld het persoonlijke verhaal van vrijwilliger Lindy, die een jaar geleden begon als taalcoach. 'Als ik vanuit mijn raam naar buiten kijk, zie ik een groot, leeg stuk grond. Het maakt me dan ook boos wanneer mensen zeggen dat Nederland vol is. En al was dat wel zo, dan zouden we ruimte moeten maken voor mensen die in hun eigen  land gevaar lopen.'

Lees meer mooie ervaringen

Benieuwd naar de verhalen van onze vrijwilligers en de vluchtelingen die door hen geholpen zijn? Lees over hun ervaringen: