Nieuws, 18 mei 2021

Paginagrote oproep van 'pardonners' aan kabinet om paspoort

In een paginagrote advertentie vragen 'pardonners' het kabinet vandaag om hen eindelijk een Nederlands paspoort te geven: 'Wij zijn opgegroeid in Nederland. We mogen voor altijd in Nederland blijven. Toch voelen we ons tweederangs burgers in het land dat wij als het onze beschouwen.'
placeholder

Ondanks de steun van een Kamermeerderheid mogen 7.000 'pardonners' na 14 jaar nog steeds geen Nederlander worden. Met de campagne wijhorenerookbij.nl voeren we samen met pardonners actie om hen volwaardig deel uit te laten maken van onze samenleving.

Nog steeds geen oplossing

Door een verandering in de regels wachten 10.000 'pardonners' al 14 jaar op een Nederlands paspoort. Zij mogen niet stemmen bij landelijke verkiezingen, mogen bepaalde beroepen niet uitoefenen en lopen tegen allerlei obstakels aan bij bijvoorbeeld reizen, trouwen of het aanvragen van een hypotheek. Ze mogen voor altijd in Nederland blijven, maar voelen zich na al die tijd nog steeds tweederangs burgers.

Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde onlangs voor een motie om al deze pardonners alsnog een paspoort te geven. Toch besloot staatssecretaris Broekers-Knol om dit vooralsnog alleen voor een zeer beperkte groep mogelijk te maken. Pardonners die op het moment dat ze een vergunning kregen meerderjarig waren kunnen hierdoor nog altijd geen Nederlander worden. VluchtelingenWerk schat in dat dit nog zo'n 7.000 mensen betreft.

'Bij sollicitaties sta ik 3-0 achter'

In de advertentie doet Levon uit de voormalige Sovjet-Unie zijn verhaal: 'Ik woon 22 jaar in dit mooie land. Ik wil graag bij de marine, maar die droom heb ik moeten opgeven omdat ik geen paspoort heb. Bij sollicitaties sta ik 3-0 achter. Ik ervaar veel wantrouwen en word hier dagelijks mee geconfronteerd.'

Campagne voor volwaardig Nederlanderschap

De oproep maakt deel uit van de campagne wijhorenerookbij.nl waarin pardonners en VluchtelingenWerk Nederland actie voeren voor een volwaardig Nederlanderschap voor mensen met een pardonvergunning. De petitie om hen eindelijk een paspoort te geven is inmiddels bijna 50.000 keer ondertekend.