Nieuws, 30 juni 2014

Petitie 'Europe Act Now' aangeboden aan Herman van Rompuy

Op Wereldvluchtelingendag 20 juni hebben honderd NGO's en duizenden burgers de petitie 'Europe Act Now' aangeboden aan voorzitter van de Europese Raad Herman van Rompuy. Ook VluchtelingenWerk deed mee aan deze campagne. Mensen uit heel Europa riepen de EU-landen op om verantwoordelijkheid te tonen in de vluchtelingencrisis van Syrië.

Slechts 3% in Europa

De crisis in Syrië is één van de grootste humanitaire rampen van deze tijd. 2,7 miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen door de oorlog. Slechts 3% heeft bescherming gevonden in Europa. Terwijl de vluchtelingenkampen in de regio overvol zijn. Meer dan 20.000 Europese burgers riepen tijdens deze campagne hun overheden op om hier als Europa gezamenlijk iets aan te doen.

Duitsland geeft het goede voorbeeld

Duitsland heeft recent al laten weten nog eens 10.000 Syrische vluchtelingen bescherming te bieden. Zij zijn daarmee het goede voorbeeld voor alle andere EU-landen. Zij hebben bij elkaar slechts ongeveer 5.000 Syriërs uitgenodigd. Deze petitie is een oproep aan alle Europese regeringsleiders om niet langer weg te kijken, want deze vluchtelingen kunnen nu nergens meer naartoe.

Waar blijft Nederland?

VluchtelingenWerk roept de Nederlandse regering nogmaals op om meer Syrische vluchtelingen te hervestigen. De zwakste vluchtelingen blijven achter in mensonterende omstandigheden. Jaarlijks komen duizenden vluchtelingen om in een poging om Europa te bereiken. Met het hervestigen van Syrische vluchtelingen kan ook Nederland verantwoordelijkheid tonen.

Bekijk hier de website van de campagne: www.helpsyriasrefugees.eu