Nieuws, 11 augustus 2021

Reactie op uitzetstop Afghaanse vluchtelingen

We zijn blij met alle verontwaardiging in de samenleving en in de Tweede Kamer over het belachelijke idee om vluchtelingen naar een land in oorlog terug te sturen. Dat het kabinet nu alsnog een besluit- en vertrekmoratorium instelt vinden wij dan ook niet meer dan logisch. Als zelfs Afghanen nu geen bescherming meer kunnen krijgen, wie dan wel?
placeholder

We vragen staatssecretaris Broekers-Knol dan ook om snel met nieuw beleid te komen dat recht doet aan de veiligheidssituatie in Afghanistan. Elke Afghaan die nu nog wordt teruggestuurd, wordt per definitie in levensgevaar gebracht. Daarom vinden wij het besluit- en vertrekmoratorium zo kort mogelijk moet duren, en zo snel mogelijk moet overgaan in beschermingsbeleid voor alle Afghanen in Nederland.

Met het willen terugsturen van vluchtelingen naar een land in oorlog is het kabinet opnieuw een grens over gegaan. In de gezamenlijke brief aan de Europese Commissie schreef staatssecretaris Broekers-Knol dat het stopzetten van uitzettingen naar Afghanistan 'een verkeerd signaal' zou kunnen afgeven aan andere Afghanen die daardoor mogelijk óók bescherming in Europa zouden kunnen zoeken.

We zijn geschrokken van deze kille en onverschillige redenering. Zo lang Nederland en Europa een veilig heenkomen is voor wie écht gevaar loopt is het bieden van bescherming geen 'verkeerd signaal' maar iets waar we trots op kunnen zijn.

Bied Afghanen bescherming

VluchtelingenWerk Nederland roept het Nederlandse kabinet op om Afghaanse vluchtelingen de bescherming te bieden die zij nu heel hard nodig hebben. Help ook mee en laat je stem horen!
Teken nu de petitie