Nieuws, 1 april 2016

“Stuur geen vluchtelingen terug naar Turkije!”

Dit stelt VluchtelingenWerk in een klemmende oproep aan Rutte en Dijkhoff.  'Nu opnieuw blijkt dat Turkije Syriërs terug de oorlog in stuurt, moet de geplande overdracht van vluchtelingen maandag van Griekenland naar Turkije worden gestaakt', zegt VluchtelingenWerk in reactie op de onbevredigende antwoorden van vice premier Asscher vandaag tijdens een persconferentie.

Stop terugsturen en start onderzoek

'In plaats van al te beginnen met het terugsturen van vluchtelingen en dan de boel te onderzoeken, zou precies het tegenovergestelde moeten gebeuren. Daarom roepen wij premier Rutte en staatssecretaris Dijkhoff op ervoor te zorgen dat de uitzettingen on hold worden gezet. Vervolgens kunnen de ernstige bevindingen van Amnesty worden onderzocht. Als deze berichten inderdaad worden bevestigd, kan dit niet anders dan een vroegtijdig einde van de Turkijedeal betekenen.'

Turkije geen veilig land

In een eerste reactie op de deal tussen Europa en Turkije stelde VluchtelingenWerk al dat Turkije absoluut geen veilig derde land is. Turkije detineert nu al tegengehouden en teruggestuurde vluchtelingen en ontneemt hen de vluchtelingenstatus. Eerder bleek al dat Turkije vluchtelingen terug stuurde naar onveilige landen als Afghanistan, Irak en Syrië. Dit terugsturen van vluchtelingen naar oorlogsgebied, nu dus ook ná de gemaakte afspraken, lijkt nu nog op grotere schaal te gebeuren dan VluchtelingenWerk al vermoedde.