Nieuws, 23 juni 2014

Terugblik Wereldvluchtelingendag: 'Voetbal verbroedert!'

‘Wij zijn hier vanavond om samen te voetballen’, met die woorden opent de Iraakse Majed Zain Aldin een bijzondere wedstrijd. Het is Wereldvluchtelingendag en bovenop het dak van de IKEA in Utrecht gaan twee teams de strijd aan. Eén team bestaat uit vluchtelingen, het andere wordt gevormd door bekende Nederlanders. Het doel: aandacht vragen voor alle vluchtelingen wereldwijd.
placeholder

In de loop van de middag druppelen ‘onze jongens’ de kantine binnen. Daar worden zij begroet door het glunderende gezicht van coach Wim Oudheusden. Voor de wedstrijd begint, is het tijd voor de tweede en tevens de laatste training van het spiksplinternieuwe team dat speciaal voor deze dag is samengesteld. ‘De spelers kennen elkaar niet of nauwelijks, maar ze luisteren naar elkaar en helpen elkaar. Ze zijn klaar voor de wedstrijd’, aldus de trotse coach.

Alle windstreken

De spelers van het vluchtelingenteam, voor de gelegenheid gekleed in oranje shirts, komen uit landen over de hele wereld: Afghanistan, Burundi, Eritrea, Iran, Rwanda, Irak, Soedan. Alle windstreken zijn vertegenwoordigd. Die mix van culturen is terug te zien aan de zijlijn. Zo staat de familie van de Iraakse speler Humam klaar om te juichen. Zijn moeder houdt haar hup-hup-Holland-fluit al in de aanslag. ‘Humam voetbalde al als kleine jongen’, vertelt ze. ‘Maar in Irak zijn geen voetbalvelden, clubs of verenigingen. Daar speelden de kinderen op straat: heel gevaarlijk. Hier is het veilig en speelt hij veel beter!’

Op de feiten gedrukt

Inmiddels is ook het RTL-Sterrenteam begonnen aan de warming-up. Het team van onder andere acteur/zanger Charlie Luske, rapper Baas B. en oud-profvoetballers Andy Slory, Regillio Vrede, Glenn Helder en Michael Mols wordt aangevoerd door presentator John Williams. Net als de spelers, zijn ook de voetbalcommentatoren gestart met de voorbereidingen. Het is voor 3FM dj’s Barend van Deelen en Wijnand Speelman de eerste keer dat ze een voetbalwedstrijd van commentaar zullen voorzien. ‘Extra leuk dat dit zo’n bijzondere wedstrijd is’, vertelt Barend. ‘Op een dag als vandaag word je even goed met je neus op de feiten gedrukt. Er zijn wereldwijd zóveel vluchtelingen, daar sta je niet altijd bij stil.’

Gelijkspel

Tijd voor de aftrap. Meteen gaat het vluchtelingenteam in de aanval. De Eritrese Solomon scoort, maar helaas: buitenspel. Het duurt niet lang voordat hij toch de 1-0 maakt. Ook het Sterrenteam krijgt mooie kansen, maar keeper Daniel Goitom vist alle ballen uit het net. ‘Het is voor het vluchtelingenteam te hopen dat er geen scout staat te kijken, anders ben ik bang dat ze hun keeper kwijt zijn’, roept Wijnand door de microfoon. Oud-profvoetballer Slory, bekend van Excelsior en Feyenoord, maakt de 1-1. Twee strafschoppen zorgen dat de wedstrijd eindigt in een gelijkspel: 2-2.

Gelijke kansen

De aanwezige slaggroep zet een feestelijk ritme in als de spelers uitgeput van het veld komen. Zanger/acteur Charlie Luske veegt het zweet van zijn voorhoofd: ‘Het was een spannende pot, wat een goede spelers! Stel je voor dat zij andere kansen hadden gekregen: een goede club om bij te trainen, een veilig thuis en de mogelijkheid om te focussen op voetbal. Dan had hun leven er waarschijnlijk heel anders uitgezien.’ Ook oud-profvoetballer Slory is tevreden over de wedstrijd én onder de indruk van ons team. ‘Dit zijn jongens die hun huis en weet ik wat of wie nog meer achter moesten laten, ze vechten ergens voor en dat zie je ook tijdens het voetballen. Sommigen hebben écht talent!’

Blijven verbroederen

Na een frisse douche is het tijd voor de derde helft: publiek, vluchtelingen en BN’ers praten met een hapje en een drankje na over de wedstrijd. Majed, die vlak voor de wedstrijd een toespraak hield, is blij met uitslag. ‘Gelijkspel past goed bij deze vriendschappelijke wedstrijd. Het was de bedoeling om te verbroederen en dat hebben we gedaan. Dit was een mooi initiatief, maar we moeten die verbroedering blijven zoeken. Niet alleen vandaag, maar elke dag en overal.’

Persaandacht

Onder meer 3FM, FunX, Shownieuws (SBS6), AD Utrechts Nieuwsblad, Nederlands Dagblad en NTR Dichtbij hebben aandacht besteed aan de voetbalwedstrijd op Wereldvluchtelingendag.

Samenwerkingsverband

De voetbalwedstrijd op Wereldvluchtelingendag is een gezamenlijk initiatief van VluchtelingenWerk Nederland, Kerk in Actie, UNHCR en UAF om aandacht te vragen voor vluchtelingen wereldwijd. Voetbalclub Faja Lobi KDS stelde het veld beschikbaar.

Op de hoogte blijven?

Abonneer op onze e-mailnieuwsbrief en blijf op de hoogte van belangrijke evenementen en gebeurtenissen rond VluchtelingenWerk.

  • Zie ook de foto's op het Flickr-kanaal van VluchtelingenWerk Nederland.

Alle foto's zijn gemaakt door Martijn Schruijer.