Nieuws, 16 september 2016

Tramboodschap geeft stem aan steun voor vluchtelingen

"Nederland is vol ... met gastvrije mensen die vluchtelingen een warm hart toedragen." Met deze tekst rijden vanaf vandaag twee trams in Amsterdam en Rotterdam rond. Op de tram staan de namen van duizenden Nederlanders die deze boodschap onderschrijven. Initiatiefnemer VluchtelingenWerk Nederland geeft hiermee een stem aan de grote stille meerderheid die vindt dat vluchtelingen bescherming moeten krijgen. De organisatie wil hen hier ook mee laten zien dat zij niet alleen staan in het verhitte vluchtelingendebat. De boodschap op de trams is financieel mede mogelijk gemaakt door de ondertekenaars zelf.
placeholder

Overstemd

“VluchtelingenWerk Nederland is het afgelopen jaar, meer dan andere jaren, bedolven onder de hartverwarmende reacties, aanbiedingen en aanmeldingen van vrijwilligers”, zegt directeur Dorine Manson. “Het debat over vluchtelingen wordt veelal gedomineerd door luidkeels protest. Een positieve boodschap over vluchtelingen wordt vaak overstemd en krijgt niet zonder meer een podium. Wij vinden het daarom belangrijk iedereen die vluchtelingen een warm hart toedraagt te laten zien dat ze niet alleen staan”, zegt Manson. Ook burgemeester Eberhard van der Laan heeft zijn naam op de tram gezet.

Grote groep positief

Manson: “De grote respons op onze tramactie doet recht aan wat onderzoeksbureaus ook concluderen, namelijk dat er een aanzienlijke groep Nederlanders is die positief tegenover de komst van vluchtelingen staat." Zo concludeerde het Sociaal Cultureel Planbureau eind juni dat 63% van de Nederlanders het een morele plicht vindt om mensen toe te laten die vluchten voor oorlog en vervolging. Premier Rutte noemde onlangs in het tv-programma Zomergasten nog dat de grote stille meerderheid in Nederland asielzoekers accepteert.

Overweldigende reacties

“Een positief geluid laten opvallen, vraagt om een andere aanpak”, zegt Manson. “Daarom kozen we voor de prikkelende woorden “Nederland is vol...”. VluchtelingenWerk deed een oproep om voor 5 euro je naam onder deze boodschap te plaatsen. De reacties waren zo overweldigend dat er twee trams met in totaal 4200 namen rijden. De trams rijden vier weken op diverse lijndiensten in Amsterdam en Rotterdam.