Nieuws, 18 januari 2018

Uitreiking VluchtelingenWerk Awards!

Donderdag 18 januari 2018 werden tijdens de nieuwjaarsreceptie van VluchtelingenWerk de VluchtelingenWerkAwards uitgereikt! Met deze awards vraagt VluchtelingenWerk aandacht voor krachtige voorbeelden die bijdragen aan een succesvolle deelname van vluchtelingen aan onze samenleving. De award voor 'Beste Gemeente' ging naar de gemeente Dalfsen. Jumbo van Oppen in Geleen won de award voor 'Beste Bedrijf'. De Syrische Sherifa Zaiyat nam de prijs voor 'Doorzetter' in ontvangst.
placeholder

Doorzetter: Sherifa Zaiyat uit Syrië

Sherifa Zaiyat uit Heemstede is een inspiratiebron voor vrouwen die zij stimuleert onafhankelijk te zijn door te gaan studeren. Deze moeder van twee jonge kinderen is vier jaar in Nederland en spreekt perfect Nederlands. Zij is van oorsprong lerares Engels en via bijscholing is zij bezig met haar toelatingsexamen voor de docentenopleiding PABO. Ze pakt alles aan om zichzelf te blijven ontwikkelen en gaat tegenslagen niet uit de weg. Een echte doorzetter dus. Naast het feit dat ze hard werkt aan haar eigen ontwikkeling, staat ze voor iedereen klaar, van buren tot analfabete ouderen ongeacht vanuit welk land ze komen. De jury zegt: “We zijn enorm geïnspireerd door het mooie verhaal van Sherifa. Dat ze ondanks de vele tegenslagen en teleurstelling doorgaat en anderen helpt, ontroert ons”.

Andere finalisten in deze categorie waren:

 • Elli uit Syrië. Hij werkt keihard om hier zijn oude beroep weer op te pakken: conducteur bij de spoorwegen. Ook is hij volgens de jury een echte "verbinder". Lees zijn hele verhaal.
 • Aziz uit Eritrea, deze alleenstaande moeder staat elke dag om halfzes op om te bouwen aan een stabiele toekomst voor zichzelf en haar zoontje. Lees haar hele verhaal.

De Beste Gemeente: gemeente Dalfsen

Bijzonder is dat de gemeente Dalfsen vluchtelingen en haar inwoners betrekt bij het vaststellen en uitvoeren van het beleid. De gemeente werkt met diverse partijen samen om de integratie zo snel mogelijk te laten verlopen. Het werkplan ’Thuis in Dalfsen’ is een mooi voorbeeld van hoe het bundelen van krachten bijdraagt aan een snelle integratie met actieve participatie van vluchtelingen waarbij de lijnen kort blijven. Hiervoor is een duidelijke lange termijn visie, maar tegelijkertijd wordt vrijwel elk probleem, hoe klein ook, opgepakt. De gemeente, haar inwoners en de betrokken organisaties zetten zich niet alleen uitzonderlijk in voor het creëren van draagvlak binnen hun gemeente, maar hebben ook oog voor de mening en visie van de vluchteling. Daarmee is Dalfsen een groot voorbeeld voor andere gemeenten in Nederland, aldus Dorine Manson, directeur VluchtelingenWerk Nederland, namens de jury.

Andere finalisten in deze categorie waren:

 • Utrecht. Onder andere omdat in deze gemeente het innovatieve project Plan Einstein werd gestart. 
 • Eindhoven. Onder andere omdat Eindhoven zich inspant voor een snelle arbeidstoelating van vluchtelingen in de gemeente.
 • Sudwest Fryslan. Onder andere door het project 'Van vluchteling tot fierljepper'.

Het Beste Bedrijf: Jumbo van Oppen in Geleen

De supermarkt koos voor een nieuwe aanpak: het combineren van vaktaal en ervaring opdoen op de werkvloer door maar liefst zeven vluchtelingen werkervaring te laten opdoen. Aangezien de vluchtelingen de taal nog aan het leren waren en in een supermarkt klantcontact zeer belangrijk is,  heeft Jumbo hiermee zijn nek uitgestoken en zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid genomen. Deze combinatie van taal en werk geeft  vluchtelingen zelfvertrouwen en vergroot de kans op een snelle integratie en op een betaalde baan.“Ondanks dat personeel en dan met name vakkenvullers relatief eenvoudig te vinden zijn, bood Jumbo toch vluchtelingen uit Somalië en Eritrea een baan aan. Deze winkel is een groot voorbeeld voor andere vestigingen en andere organisaties in deze branche”, stelt Manson.

Andere finalisten in deze categorie waren:

 • TMC Woonwinkels uit Zeeland, om de inspanning om vluchtelingen in dienst te nemen én een vast contract aan te bieden.
 • Ben & Jerry's, onder andere omdat Ben & Jerry's zowel in de media als op de werkvloer de nek uitsteekt voor vluchtelingen.

Aangrijpend optreden van Saman Amini

De uitreiking van de VluchtelingenWerkAwards werd muzikaal omlijst door zanger Saman Amini. Zijn aangrijpende nieuwe nummer ‘Longen Vol’ maakte diepe indruk op het publiek. De gehele opbrengst van het nummer doneert hij aan VluchtelingenWerk. Luister het hier gratis, of download het nummer en steun daarmee vluchtelingen in Nederland. Lees hier meer over Saman.

Over de VluchtelingenWerkAwards

VluchtelingenWerk Nederland organiseert voor de vijfde keer de VluchtelingenWerkAwards.  "Ik ben er trots op dat deze VluchtelingenWerkAwards winnaars hebben opgeleverd die laten zien dat integratie daadwerkelijk van twee kanten komt; vanuit vluchtelingen én vanuit de samenleving. Samen investeren in een goede start leidt tot nieuwe Nederlanders die hun leven hier tot een succes kunnen maken. Daar hebben zij, maar ook de samenleving als geheel baat bij," aldus Manson. De winnaars worden gekozen door een deskundige jury:

 • Mardjan Seighali, directeur Stichting voor Vluchteling Studenten UAF
 • Alfred Boot, directeur Human Resources Dura Vermeer
 • Firas Al Khoury, voorzitter Vluchtelingenadviesraad (VAR)
 • Dorine Manson, directeur van VluchtelingenWerk Nederland
 • David van der Leij, accountmanager Goede Doelen van de Nationale Postcode Loterij

Lees het juryrapport met info over alle finalisten.

Foto's zijn te downloaden via de Flickr account van VluchtelingenWerk en vrij te gebruiken o.v.v. fotocredit: Klaas Fopma