Nieuws, 25 januari 2019

Update: staatssecretaris komt niet in actie voor Bahreinse asielzoeker

De staatssecretaris heeft laten weten geen actie te ondernemen om de uitgezette Bahreinse asielzoeker Ali Mohammed al-Showaikh te beschermen. Ook zal er geen onafhankelijk onderzoek komen naar het handelen van de IND. VluchtelingenWerk riep de staatssecretaris op dit wél te doen. We vinden de uitspraken dan ook teleurstellend.
placeholder

De Bahreinse asielzoeker Ali Mohammed al-Showaikh werd vorig jaar uitgezet naar Bahrein, ondanks zijn gegronde vrees voor vervolging. De man werd direct na aankomst gevangengenomen. VluchtelingenWerk riep samen met duizenden Nederlanders de overheid op om zich in te zetten voor de bescherming van Ali Mohammed. Ook vroegen we om onafhankelijk onderzoek naar de zorgvuldigheid van de IND in dit soort zaken, om herhaling te voorkomen.

Diverse politieke partijen hebben Kamervragen gesteld

Diverse politieke partijen hebben inmiddels Kamervragen gesteld. Uit de recente beantwoording blijkt dat de staatssecretaris geen specifieke maatregelen gaat nemen en dat er geen onderzoek naar de uitzetting zal worden gedaan. Verder doet de Staatssecretaris geen uitspraak over de zaak van Ali Mohammed in verband met zijn privacy.

Teleurgesteld over de reactie van de staatssecretaris

Wij zijn erg teleurgesteld over de reactie van de staatssecretaris. Nederland lijkt met de uitzetting namelijk het verbod op het terugsturen van vluchtelingen naar een voor hen onveilig land aan zijn laars te hebben gelapt. Wij blijven daarom bij de politiek en bij de Staatssecretaris aandringen op actie in deze zaak. We houden jullie van nieuwe ontwikkelingen op de hoogte.