Nieuws, 8 maart 2022

Verwenpakket voor vrouwen in de noodopvang

Om vrouwen in sobere noodopvanglocaties een hart onder de riem te steken, verraste VluchtelingenWerk hen op Internationale Vrouwendag met een heerlijk verwenpakket en honderden persoonlijke wensen van Nederlanders. Een verslag vanuit tentenkamp Schinnen.
placeholder
Parwana uit Afghanistan (rechts) in gesprek met twee vrouwen uit de noodopvang

Klein gebaar, grote steun

Weinig privacy, slecht kunnen slapen en alsmaar wachten op perspectief: het is de schrijnende situatie van veel vluchtelingvrouwen in de noodopvang. Daarom ontvingen alle vrouwen die met hun gezin in een noodopvang verblijven op Internationale Vrouwendag een goodiebag met heerlijke verzorgingsproducten, gezellige lichtjes om hun opvang wat gezelliger te maken én een kaart met persoonlijke boodschappen van Nederlanders om hen een hart onder de riem te steken.

Deze pakketten werden op alle Nederlandse noodopanglocaties uitgedeeld door onze vrijwilligers en medewerkers. Ook voor de kinderen waren er cadeautjes. In de noodopvanglocatie in Schinnen deelden Fatima uit Syrië, Parwana uit Afghanistan en Maryan uit Irak de goodiebags uit aan de ongeveer 70 vrouwen die in het tentenkamp wonen. Deze actie werd niet alleen door de vrouwen gewaardeerd, ook hun mannen waren aanwezig om hun vrouwen in het zonnetje te zetten. Het was prachtig om te zien dit soort kleine gebaren echt een steun kunnen zijn in deze zeer moeilijke tijd.

placeholder
Ook de kinderen van vluchtelingenvrouwen kregen cadeautjes.
placeholder
Moeder en dochter

Situatie noodopvang

Afgelopen zomer vluchtten tientallen Afghaanse vrouwen halsoverkop uit hun land uit vrees voor hun leven. Velen hebben zich in het land van herkomst ingezet voor vrouwenrechten. Ook veel vrouwenrechtenactivisten uit Turkije vroegen in Nederland asiel. Door de overvolle azc's verblijven steeds meer vrouwen noodgedwongen met hun gezin in noodopvanglocaties: de meest sobere vorm van opvang. Er zijn inmiddels tientallen noodopvanglocaties geopend: van grote evenementen- en goederenopslaghallen, tot aan boten en een tentenkamp in Schinnen.

De kwaliteit van zorg verschilt per locatie. VluchtelingenWerk ontvangt dagelijks zorgelijke berichten van asielzoekers. Zij slapen slecht door de gehorige locaties en bewoners ervaren de situatie als uitzichtloos. Op veel locaties wordt nog altijd geen leefgeld verstrekt, waar asielzoekers wél recht op hebben. Hierdoor kunnen veel gezinnen geen boodschappen doen. Het COA verstrekt wel basisproducten, zoals shampoo en tandpasta, maar er is geen ruimte voor net dat beetje extra.

placeholder
Een van de kamers in de noodopvang in Schinnen.
placeholder
Een onderonsje tussen Fatima uit Syrië (2e van links) die al jaren in Nederland woont en drie vrouwen uit de noodopvang.
placeholder
Internationale Vrouwendag was onverwachts zonnig

Met dank aan: Anna Nooshin, Surplace, de Nationale Postcode Loterij, Kidsweek, Right to Play en Transdev

Foto's: Milene van Arendonk