Nieuws, 25 februari 2022

VluchtelingenWerk lanceert petitie: Bied Oekraïners bescherming

Voor het eerst sinds lange tijd is er weer een oorlog in Europa. Óns Europa. Nu de Russische troepen Oekraïne zijn binnengevallen slaan veel Oekraïners op de vlucht naar verschillende Europese landen. Het is onze verantwoordelijkheid om Oekraïners op de vlucht nu met open armen te ontvangen. Daarom lanceert VluchtelingenWerk een petitie en roept het kabinet op solidair te zijn met Oekraïne en verantwoordelijkheid te nemen.
placeholder

Ontvang Oekraïners met open armen

Op dit moment proberen duizenden Oekraïners naar veilig gebied te reizen. Een deel van hen is op de vlucht binnen Oekraïne, anderen reizen door naar buurlanden Polen en Roemenië. Vooral vrouwen en kinderen steken de grens over. Mannen tussen de 18 en 55 jaar worden vaak bij de grens tegengehouden en moeten in Oekraïne blijven. Het is nog onduidelijk hoeveel Oekraïners naar Nederland gaan vluchten.

VluchtelingenWerk roept het kabinet op om de mensen die naar Nederland vluchten met open armen te ontvangen en geen Oekraïners terug te sturen zolang de situatie zo onveilig is. Op dit moment staat Oekraïne nog op de lijst van veilige landen. Wij vinden dat het asielbeleid snel moet worden aangepast omdat Oekraïne niet langer als een veilig land kan worden beschouwd. Ook roepen wij het kabinet op de buurlanden van Oekraïne ruimhartig te steunen in de eerste opvang van vluchtelingen.

Opvang voor Oekraïense vluchtelingen

Vandaag maakte staatssecretaris Van der Burg bekend dat er opvang is geregeld voor Oekraïners die naar Nederland reizen en dat zij hier visumvrij mogen verblijven. Daarnaast wordt er met gemeenten gesproken over meer huisvesting. Het is goed nieuws dat Nederland hiermee laat zien dat er altijd huisvesting zal zijn voor gevluchte Oekraïners.

Ook benoemde de staatssecretaris dat Oekraïense vluchtelingen niet de asielprocedure ingaan omdat zij geen asielzoekers hoeven te zijn. Hoewel het inderdaad een optie is voor Oekraïners om te wachten met het aanvragen van asiel, benadrukt VluchtelingenWerk dat elke Oekraïense vluchteling ervoor kan kiezen om asiel aan te vragen. Bij aankomst in Nederland of op een later moment. Wij roepen de staatssecretaris op zich in te zetten voor goede Europese afspraken over de opvang van Oekraïeners. 

Wat doet VluchtelingenWerk?

Wij staan klaar met ons team van medewerkers en vrijwilligers om Oekraïners in deze moeilijke en emotionele tijd op te vangen. Wij zullen elke Oekraïner die besluit een asielaanvraag in te dienen begeleiden tijdens de asielprocedure en wegwijs maken in de Nederlandse samenleving. Ook blijven we ons inzetten voor de belangen van vluchtelingen, zowel binnen als buiten onze landsgrenzen, en zetten druk op het kabinet om hen te beschermen.

NB: Deze petitie is inmiddels wegens succes gesloten. Wil jij hulp bieden aan Oekraïners? Kijk op ons platform nederlandvoorvluchtelingen.nl of abonneer je op onze nieuwsbrief (onderin deze pagina)

Bied Oekraïense vluchtelingen bescherming

Moeten vluchten voor oorlog en geweld is onvoorstelbaar. Toch overkomt het momenteel duizenden Oekraïners. De verwachting is dat velen ook in Nederland zullen aankomen, op zoek naar bescherming en veiligheid. Laat je hart spreken voor deze en andere vluchtelingen die alles hebben moeten achterlaten.
Doneer nu