Nieuws, 10 april 2020

VluchtelingenWerk tijdens corona: bakens op afstand

Ook tijdens de coronacrisis kunnen vluchtelingen in Nederland op VluchtelingenWerk rekenen. Creatiever en flexibeler dan ooit zetten onze vrijwilligers en medewerkers zich met man en macht in om vluchtelingen zo goed mogelijk op afstand te steunen.
placeholder

Digitale taallessen

Op een zondag hoorde VluchtelingenWerk-teamleider Rhimou Bouchrit dat 'haar' taalcentrum in Vlaardingen moest sluiten vanwege het coronavirus. Anderhalve dag later – op dinsdag – was de eerste digitale taalles een feit en konden alle vluchtelingcursisten hun lessen in het vervolg thuis voortzetten. 

Geen bijeenkomst? Vloggen!

Ook in de asielzoekerscentra sloten de kantoren van VluchtelingenWerk en missen kinderen nu hun wekelijkse Time4You's: bijeenkomsten waar zij op kindvriendelijke wijze voorlichting krijgen over onderwerpen die hen raken. Maar gemotiveerde en digitaal handige vrijwilligers sloegen de handen ineen en nu staat er wekelijks op het YouTubekanaal van VluchtelingenWerk een leuke en informatieve Time4You-vlog voor de kinderen klaar.

Creatievelingen

Taalcoach Hannie Riekert uit 's Gravenzande kopieerde hoofdstukken uit het lesboek van haar Afghaanse taalmaatje Susan Rahimi, zodat ze via videogesprekken haar huiswerkbegeleiding kan voortzetten. En inburgeringsdocent Petra Jansen reed na het sluiten van haar school in Nijmegen een rondje langs alle leerlingen die thuis geen computer hebben, en gaf hen zolang de coronacrisis duurt de laptops van de school in bruikleen. 

Extra veel zorgen

De voorbeelden van betrokken VluchtelingenWerkers in het land zijn legio. Ook teamleider Nadia Meijer uit de regio Purmerend / Middenbeemster ziet die gedrevenheid in haar team terug. Nadia: 'Deze situatie vraagt veel van de vrijwilligers, maar iedereen is bijzonder creatief en flexibel in het onderhouden van contact met de vluchtelingen in onze gemeente.'

Zo speelt vrijwilliger Gamila Dafaalla als Arabische tolk nu een essentiële rol in Nadia's team. Gamila: 'Hoewel cliënten mij alleen bellen en appen als het echt nodig is, is het druk sinds ons kantoor in Purmerend is gesloten. Soms roept mijn dochter me weleens toe: "Mam, je zit de hele dag aan de telefoon!" Maar het is ook mooi en hard nodig om mijn werk nu vanuit huis te kunnen doen. Want naast de gewone vragen en regelzaken, maken veel vluchtelingen zich vanwege het virus nu veel zorgen.'

Wereld van verschil

Gamila: 'Gelukkig doe ik het niet alleen, maar samen met mijn collega's. Allemaal kijken we nu extra om naar vluchtelingen, in het bijzonder naar de oudere, kwetsbare vluchtelingen in onze gemeente. Zo is onze oudste client een 97-jarige vrouw uit Syrië. Onlangs kon ik haar telefonisch niet bereiken, maar later bleek dat ze nu tijdelijk bij haar dochter is ingetrokken. Een grote opluchting. Toen ik naar haar dochter belde, volgde er een mooi gesprek. Onze bezorgdheid werd enorm gewaardeerd. Zo’n klein belletje maakt nu een wereld van verschil.'

Bied Afghanen bescherming

VluchtelingenWerk Nederland roept het Nederlandse kabinet op om Afghaanse vluchtelingen de bescherming te bieden die zij nu heel hard nodig hebben. Help ook mee en laat je stem horen!
Teken nu de petitie