Nieuws, 24 november 2017

Vluchtelingkinderen stralen bij feestelijk slotconcert

Honderden vrolijke gezichtjes, handen in de lucht, stampen op de vloer: de kinderen van azc- en taalscholen uit heel Nederland zongen deze weken de sterren van de hemel in concertzalen in Utrecht, Hoogeveen en Tilburg.  De concerten maakten deel uit van ons project Eigen-Wijs: speciaal ontwikkeld voor kinderen van vluchtelingen en asielzoekers.
placeholder

De kinderen brachten de muziekproductie Broer ten gehore, een stuk dat gaat over tweelingbroers die ruzie krijgen en het gelukkig ook weer goedmaken. De afgelopen maanden hebben de kinderen heel hard geoefend op de dansjes en de liedjes: tijdens muzieklessen in de klas én na school met hun ouders op het asielzoekerscentrum (azc). Ze waren dan ook helemaal klaar voor de optredens, zo ook de Iraakse Mahak (11): ‘In Nederland is het veel beter dan in Irak, het is fijn om lekker hardop te zingen.’

'Het was zo fijn om mijn dochter weer te zien lachen'

Voor kinderen van azc- en taalscholen rondom Utrecht was het dinsdag 21 november zover. Die dag reisden ze af naar het Utrechtse muziekcentrum TivoliVredenburg. Daar traden ze samen op met het Amersfoort Jeugd Orkest en lieten elkaar, leerkrachten, donateurs, partners en hun ouders horen wat ze de afgelopen maanden hadden geoefend. Niet alleen de kinderen, maar ook de ouders straalden van trots. De Palestijnse Mina genoot van haar zesjarige dochtertje: ‘Het was zo fijn om haar zo gelukkig te zien en weer te zien lachen. Dat betekent alles voor een moeder. Ze heeft de liedjes thuis veel geoefend, dat hielp mij ook weer met Nederlands leren. Deze concerten moeten er vaker zijn!’

Broodnodige afleiding van grote zorgen

De muzieklessen en concerten zijn onderdeel van ons kinderproject Eigen-Wijs. Kinderen die een asielzoekerscentrum wonen, hebben vaak grote zorgen. Ze zijn zich bewust van hun onzekere situatie en voelen de spanning van ouders haarfijn aan. ‘Voor deze kinderen is onbezorgd spelen en muziekmaken niet vanzelfsprekend’, vertelt Dorine Manson, directeur van VluchtelingenWerk. ‘Met dit project bieden we hen wat broodnodige afleiding van hun zorgen.’ Naast de muziekactiviteiten geven speciaal daarvoor opgeleide vrijwilligers groepsvoorlichtingen aan kinderen over hun verblijf in Nederland, de asielprocedure en kinderrechten.

Lees meer over het project

Het meedoe-concert Broer is in opdracht van VluchtelingenWerk Nederland ontwikkeld door het Orkest van het Oosten en Theater Sonnevanck. Eigen-Wijs is mogelijk gemaakt door bijdragen van de C&A-foundation, het Europese fonds AMIF en al onze donateurs. Lees meer over het project.

In de media

Verschillende landelijke en lokale media kwamen een kijkje nemen. Er verschenen onder andere artikelen in Telegraaf en het AD. De azc-school uit Zeist werd gevolgd door RTV Utrecht en Radio M interviewde een projectmedewerker.