Nieuws, 17 juni 2015

Wereldvluchtelingendag: nog nooit zoveel mensen op de vlucht

Zaterdag 20 juni is het Wereldvluchtelingendag. Wereldwijd zijn nog nooit zoveel mensen op de vlucht geweest. We staan stil bij wat het betekent om te moeten vluchten. Om alles en iedereen achter te moeten laten zonder te weten of het goed komt. Miljoenen mensen zijn op dit moment op de vlucht. Op zoek naar een veilig bestaan, wagen ze hun leven. Bescherming bieden is dan toch het minste wat we kunnen doen?
placeholder

Grootste crisis sinds Tweede Wereldoorlog

We hebben te maken met de grootste humanitaire crisis van deze tijd. De vele brandhaarden in de wereld zorgen ervoor dat veel mensen op de vlucht slaan. De al vier jaar durende oorlog in Syrië en de opkomst en het geweld van IS brengen veel vluchtelingen op de been. De situatie is zo exceptioneel, dat geen enkel land het probleem in zijn eentje aankan. Volgens een recent rapport van VN vluchtelingenorganisatie UNHCR is het aantal mensen dat ontheemd is opgelopen tot bijna 60 miljoen mensen. Daarmee zijn er wereldwijd nog nooit zoveel mensen op de vlucht geweest. 

Gezamenlijke inspanning

Veruit de meeste vluchtelingen blijven in de buurlanden. Enkel een deel zoekt veiligheid in Europa en dus ook in Nederland. Voor de grote aantallen vluchtelingen is niet één oplossing mogelijk. Dit vraagt om een gezamenlijke inspanning op heel veel vlakken. Landen als Turkije, Italië en Griekenland hebben steun nodig van de VN, van Europa, van Nederland. Want als die hun grenzen dicht houden omdat ze het niet aankunnen, zitten al deze vluchtelingen in de val.

Lees het verhaal van Mohamad

Veel vluchtelingen moesten alles achterlaten en raken bij het vluchten gescheiden van hun gezin. Zoals Mohamad. VluchtelingenWerk helpt verscheurde gezinnen weer samen te brengen. Jij kunt helpen! Doe ook mee.