Nieuws, 21 december 2021

XXL Scholenkaartenactie

In de decembermaanden kunnen kinderen en jongeren met hun klas of school meedoen aan de scholenkaartenactie. Zij beschrijven met de klas een XXL-kaart vol met berichtjes, om te laten weten dat zij aan vluchtelingenkinderen denken en hen een warm hart toe te dragen. Inmiddels zijn er al vele XXL-kaarten geschreven. Bekijk het vrolijke filmpje waarin onze ambassadeur Mo Hersi lieve kaarten van scholieren brengt naar vluchtelingenkinderen in azc Grave.

Alles achterlaten

De kaarten worden bezorgd bij kinderen in de azc's. Naar kinderen zoals Zahra (8). Zij heeft alles achter moeten laten, ook haar familie en vrienden. Met de feestdagen is dat gemis extra groot. Daarom heeft VluchtelingenWerk deze kaartenactie opgezet.

Zahra: ‘Ik vind het heel leuk in Nederland. Om te spelen en te fietsen en te wandelen. Dat kon ik allemaal niet in Afghanistan. In Afghanistan had mijn school geen stoelen of tafels. Nu mag ik nog niet naar school, maar ik heb heel veel zin om straks wel te gaan. Om met andere kinderen te spelen, maar ook omdat ik later dokter wil worden.'

placeholder

Iets voor een ander betekenen

Elle Custers - leerkracht op Basisschool De Klokkenberg - over de kaartenactie:

‘Door deze kaartenactie kun je het met je eigen klas hebben over een actueel onderwerp en tegelijkertijd iets moois betekenen voor een ander. Met een paar klassen deden wij mee. De kinderen maakten mooie tekeningen en berichtjes waarbij ze aangaven dat ze wilden dat vluchtelingen zich snel thuis zouden voelen in Nederland.’

placeholder

Lesmateriaal over vluchtelingen

Aan de slag met het thema vluchtelingen in de klas? Speciaal voor de bovenbouw van het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs en mbo heeft VluchtelingenWerk gratis, verdiepend lesmateriaal beschikbaar. Daarnaast is het ook mogelijk een vluchteling uit te nodigen in de klas die zijn over haar verhaal vertelt.

Kom met je klas in actie!

Op dit moment maakt VluchtelingenWerk zich hard om verscheurde gezinnen weer samen te brengen. Want hoewel vluchtelingen in Nederland veilig zijn en niet meer voor hun eigen leven hoeven te vrezen, maken ze zich grote zorgen over hun gezinsleden die zijn achtergebleven.

Wil jij met je klas of school meehelpen om gezinshereniging mogelijk te maken? Doe dan mee aan onze crowdfundingsactie Samen voor Gezinnen. In actie komen kan groot en klein: verzamel bijvoorbeeld geld in met je klas door het maken en verkopen van kaarten of koekjes. Of doe een nieuwjaarsrun met je klas of school.

Samen voor Gezinnen