Nieuws, 28 oktober 2014

Zet reddingsoperatie Middellandse Zee voort

Levens redden gaat boven grensbewaking Italië stopt met de grote reddingsoperatie Mare Nostrum, die het afgelopen jaar voor de Libische kust 150.000 vluchtelingen uit gammele bootjes redde. Aanleiding voor de operatie was de ramp bij het eiland Lampedusa, waarbij meer dan 300 vluchtelingen verdronken. De hele wereld reageerde geschokt op deze gebeurtenis. Dit mocht nooit meer gebeuren en reddingsoperatie Mare Nostrum werd in het leven geroepen.
placeholder

Nieuwe operatie niet om mensen te redden

Nu, een jaar later, stopt Mare Nostrum omdat de Italiaanse overheid niet het geld of de middelen heeft om verder te gaan. Komende zaterdag lanceert Frontex 'Operatie Triton'. Deze operatie voert slechts patrouilles uit en heeft als doel de grenzen te bewaken, niet om mensen te redden. Er is nog maar een derde van het budget beschikbaar.

Gevaarlijke oversteek

Jasper Kuipers, adjunct directeur VluchtelingenWerk Nederland: “Vluchtelingen maken deze gevaarlijke oversteek omdat er bijna geen veilige en legale manieren zijn om naar Europa te komen om daar bescherming te kunnen vragen. Mensen die huis en haard ontvlucht zijn en in Noord-Afrika belanden, zijn nu aangewezen op mensensmokkelaars die hen in overvolle en gammele bootjes de zee op sturen. De wanhoop is zo groot dat de vluchtelingen dit enorme risico nemen. Zolang de Europese leiders geen oplossing bieden, dan moeten ze op zijn minst de verantwoordelijkheid nemen mensen te redden.”

Geen helpende hand - oproep aan staatssecretaris

Nederland heeft toegezegd materiaal te sturen voor de nieuwe Frontex operatie. Maar staatssecretaris Teeven gaf nadrukkelijk aan dat dit bedoeld was ter versterking van de grensbewaking en het minder aantrekkelijk te maken voor vluchtelingen om te komen. Dit betekent dat duizenden bootvluchtelingen geen helpende hand zullen vinden als zij in de middellandse zee in problemen komen. VluchtelingenWerk Nederland roept de staatssecretaris op om levens te redden en met zijn Europese collega's tot een oplossing te komen.