Nieuws, 10 november 2021

Zorgen over opvang in tentenkamp Heumensoord

De Nationale Ombudsman en het College voor de Rechten van de Mens slaan alarm over de leefomstandigheden van Afghaanse vluchtelingen in Heumensoord. De Afghanen, waaronder zo'n 450 kinderen, verblijven daar sinds begin september in een tentenkamp omdat er geen andere opvang beschikbaar is. In een brief aan staatssecretaris Broekers-Knol schrijven de Ombudsman en het College dat zij dringend ander onderdak moeten krijgen. VluchtelingenWerk Nederland deelt deze zorgen en roept de staatssecretaris en gemeenten op Heumensoord zo snel mogelijk overbodig te maken.
placeholder

Nergens rust te vinden

Vluchtelingen slapen er in grote groepen in tenten met nauwelijks tot geen privacy. Doordat er geen afgesloten kamers zijn is het ook 's nachts niet stil en vinden bewoners nergens rust. Dit zorgt voor een opeenstapeling van fysieke en mentale klachten. Dit maakt de locatie ongeschikt voor langdurig verblijf. Ook de mogelijkheden om zelf te koken schieten met name voor gezinnen met kinderen tekort. De Ombudsman en het College spreken in hun brief ook waardering uit voor alle inspanningen van het COA om er toch het beste van te maken. Dit is ook voor ons erg herkenbaar.

Geen alternatief

Het is de bedoeling dat de opvang in Heumensoord op 1 januari zal sluiten. De bewoners moeten dan naar andere opvanglocaties verhuizen. Maar of die locaties er dan zijn is nog de vraag. Het COA kampt met een groot tekort aan opvangplekken. Als gemeenten niet snel genoeg nieuwe geschikte opvanglocaties beschikbaar stellen dreigt er op 1 januari geen alternatief te zijn voor de vluchtelingen in Heumensoord.

Erezaak

VluchtelingenWerk roept staatssecretaris Broekers-Knol en gemeenten op dit scenario koste wat het kost te voorkomen. We zijn blij dat de gemeenten Nijmegen en Heumen hun verantwoordelijkheid hebben genomen, en hopen dat andere gemeenten die nu over willen nemen. Deze Afghaanse vluchtelingen kwamen in gevaar door hun werk voor onze militairen en mensenrechtenorganisaties. Het is een erezaak om hen nu ook goed op te vangen.