Nieuws, 27 oktober 2020

Zorgen over terugkeerafspraken Afghanistan

Vandaag stemde de Tweede Kamer vóór een samenwerkingsovereenkomst tussen Afghanistan en de EU. De overeenkomst beoogt het land te stabiliseren en bevat ook afspraken die het gedwongen terugsturen van Afghaanse asielzoekers makkelijker kan maken. VluchtelingenWerk Nederland vindt Afghanistan te onveilig om naar terug te keren en vreest dat het terugsturen van grote groepen mensen juist destabiliserend zal werken.
placeholder

Extreem gevaarlijk

Afghanistan is al jaren een zeer onveilig land vanwege de groei van de Taliban en van IS-Khorasan. Vooral journalisten, politiek activisten, tolken, atheïsten, afvalligen, alleenstaande kinderen en vrouwen die de strenge islamitische regels niet gehoorzamen lopen groot gevaar. In 2018 zijn zeker 26.500 mensen overleden door geweld, dat zijn meer mensen dan in heel Syrië datzelfde jaar! Ook kampt het land met extreme armoede en is de Afghaanse regering voor 90% afhankelijk van buitenlandse hulp. Veel Afghanen zijn op de vlucht. Alleen al in Iran en Pakistan verblijven ongeveer vier miljoen Afghaanse vluchtelingen.

Asiel-loterij

Ook in Europa zijn veel Afghaanse vluchtelingen. Maar hun kans op asiel loopt enorm uiteen in verschillende lidstaten. In Nederland krijgt gemiddeld 35% van de Afghanen asiel, terwijl in Frankrijk en Italië bijna alle Afghanen erkend worden als vluchteling. Het is een soort asiel-loterij: het ligt er net aan welk land je asielverzoek beoordeelt. VluchtelingenWerk Nederland kent verhalen van vluchtelingen die werden teruggestuurd en in Afghanistan vrijwel direct met extreem geweld in aanraking kwamen, bijvoorbeeld door kidnapping of moord. Deze verhalen bevestigen dat terugkeer naar Afghanistan levensgevaarlijk is en dat Nederland hier niet aan mag bijdragen. Vele mensen ontvluchten na uitzetting het land opnieuw.

Terugkeer niet aan de orde

Het bekrachtigen van de samenwerkingsafspraken tussen de EU en Afghanistan heeft als doel het land te helpen om te stabiliseren en dat biedt natuurlijk hoop en perspectief. Maar de afspraken op het gebied van migratie zouden moeten gaan om bescherming en niet eenzijdig over terugkeer. Het verbaast ons dat Nederland afspraken maakt over het terugsturen van kwetsbare personen terwijl het land nog steeds zo gevaarlijk is. Deze mensen worden teruggestuurd naar een onveilig en arm gebied waar zij geen hulp krijgen om een nieuw leven op te bouwen. Dit zal de stabiliteit van het land niet bevorderen. VluchtelingenWerk Nederland vindt dat de EU eerst moet focussen op de instabiliteit en gewelddadige conflicten in het land. Zolang het land zo gevaarlijk blijft, verdienen vluchtelingen uit Afghanistan onze bescherming en mag terugkeer nog niet aan de orde zijn.

Bied Afghanen bescherming

VluchtelingenWerk Nederland roept het Nederlandse kabinet op om Afghaanse vluchtelingen de bescherming te bieden die zij nu heel hard nodig hebben. Help ook mee en laat je stem horen!
Teken nu de petitie