, 23 april 2020

Oproep aan kabinet voor opvang vluchtelingenkinderen vindt breed gehoor in samenleving

Ook vandaag groeit de lijst van politici, wetenschappers, geestelijken, gemeenten en prominenten die zich achter de gezamenlijke oproep aan het kabinet scharen om alleenstaande kinderen uit de Griekse vluchtelingenkampen te evacueren.

Onder andere oud-Minister Pieter Winsemius (VVD) en Neelie Kroes (VVD) sluiten zich vandaag nog aan bij de oproep. Kroes: “We hebben het in deze crisis steeds over solidariteit. Daar waar de nood nog hoger is dan hier, dienen we die solidariteit ook toe te passen.”

 

In Groningen sprak burgemeester Koen Schuiling (VVD) zich in een toespraak op het dak van Forum Groningen uit. “Laten we de kinderen zonder vader en moeder opvangen. Het is een kwestie van beschaving.”

 

In Haarlem pleitte burgemeester Jos Wienen (CDA) op hetzelfde moment in een videoboodschap voor een humanitair gebaar. “Samen met een heel aantal collega’s, in Duitsland, Frankrijk en Nederland, wil ik graag een oproep doen aan de Nederlandse regering om een bijdrage aan te leveren. Laten we als Europa nu een gebaar maken. Laten we kinderen die zo onbeschermd en onveilig op de eilanden verblijven nu gericht hier uitnodigen en bescherming en veiligheid bieden. Wij willen hier in Haarlem ook graag ons aandeel in geven.”

 

Ook in de wetenschap vindt de oproep breed gehoor. Zo ondertekenden onder meer Leo Lucassen (directeur Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis), Joop de Jong (emeritus-hoogleraar Kindergeneeskunde & Jeugdgezondheidszorg) en Kees Groenendijk (emeritus-hoogleraar rechtssociologie) de oproep. Presentatoren als Sinan Can, Tim Hofman, Art Rooijakkers en Hadewych Minis sluiten zich eveneens aan.

Eerder al sloten onder meer (oud) politici Ed Nijpels, (oud-minister en partijleider VVD), Job Cohen (Partij van de Arbeid), Jan Terlouw (oud-partijleider, minister en vicepremier D66), Herman Wijffels (CDA) zich bij de oproep aan.