Persbericht, 24 september 2016

Veel belangstelling voor landelijke open dag asielzoekerscentra

Ongeveer 40.000 mensen bezochten vandaag de landelijke open dag van asielzoekerscentra. Ruim 70 asielzoekerscentra openden vandaag hun deuren voor het publiek. De landelijke Open azc dag is een initiatief van VluchtelingenWerk Nederland en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in samenwerking met de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en de Dienst Terug en Vertrek (DT&V). Alle organisaties spreken van een geslaagde dag waarin waarin veel mooie ontmoetingen hebben plaatsgevonden.
placeholder

Integratie

Jasper Kuipers, adjunct-directeur VluchtelingenWerk Nederland: "Vluchtelingen hebben vandaag een gezicht gekregen. Een mooie dag na een jaar waarin er veel over vluchtelingen gepraat is. Het is voor de integratie van vluchtelingen ontzettend belangrijk dat zij zich snel thuis voelen. Dat zoveel mensen vandaag de moeite hebben genomen om een kijkje te nemen in het AZC en mét vluchtelingen te praten zal daar zeker aan bijdragen."

Hartverwarmend

Gerard Bakker, bestuursvoorzitter COA: “Het was een hele mooie dag met een geweldige opkomst. Het afgelopen jaar hadden we te maken met een enorm hoge instroom aan vluchtelingen. Het is hartverwarmend om te zien hoeveel mensen vandaag zijn langsgekomen om kennis te maken met vluchtelingen en om meer te weten te komen over het wonen en werken op een opvanglocatie. Door ontmoeting ontstaat begrip voor elkaar.”

Filmpje Joris Linssen

Bekijk hieronder het filmpje: een mooie terugblik op de Open azc dag vol zon, ontmoetingen en lekker eten. Joris Linssen voerde openhartige gesprekken met bezoekers en bewoners.