Conversatie loont

Zodra de statushouder is gestart met het inburgeringstraject biedt VluchtelingenWerk Oegstgeest hem een (vrijwillige) taalcoach aan. Ook is er nauwe samenwerking met de Bibliotheek.
placeholder

Deze taalcoaches zijn veelal mensen die vroeger in het onderwijs hebben gewerkt. Zij vinden het leuk om statushouders een extra duwtje in de rug te geven op het gebied van Nederlandse conversatie.

Praten met elkaar

De focus leggen de taalcoaches op het converseren in de Nederlandse taal. Eenmaal per week spreekt de taalcoach met de statushouder af. Deze afspraken zijn bijvoorbeeld in de bibliotheek, bij de statushouder thuis of op het kantoor van VluchtelingenWerk. Samen spreekt het duo over allerlei onderwerpen, zoals het plaatselijke nieuws, gewijzigde openingstijden van organisaties, wat is er in het landelijke nieuws actueel en zo meer. De statushouder maakt tijdens deze afspraken geen huiswerk of opdrachten van de inburgering.

Goede aansturing

Een vrijwillige coördinator stuurt deze groep van 30 taalcoaches aan en houdt met hen regelmatig teamoverleggen. In 2017 kregen alle 22 gevestigde volwassen statushouders een taalcoach toegewezen. De statushouder ervaart dit als zeer prettig en merkt al heel snel de vooruitgang in het spreken van de Nederlandse taal.

Samenwerking

VluchtelingenWerk Oegstgeest werkt nauw samen met de Bibliotheek. In de Bibliotheek is ook een taalcafé en er is de mogelijkheid voor de statushouder om nog meer Nederlandse taallessen te volgen. De taalcoaches en maatschappelijk begeleiders stimuleren het bezoek aan de bibliotheek en begeleiden daar waar nodig.

Word ook taalcoach

Door te oefenen met gesprekken helpt u mensen bij het leren van onze taal. Kijk op de pagina Vacatures of in jouw gemeente een taalcoach wordt gezocht.
Bekijk onderstaande video om te zien wat een taalcoach doet.