Europees hof: Kroatische politie schuldig in zaak over de dood van Madina (6 jaar)

In november 2017 bereikten de 6-jarige Madina Hussiny en haar Afghaanse familie na een uitputtende tocht de grens bij Kroatië. Hier wilden ze asiel aanvragen – hun recht onder Europese wetgeving. De Kroatische politie stuurde hen echter in het donker terug langs het spoor richting Servië, waar ze vandaan kwamen. Madina werd geraakt door een voorbijrijdende trein en overleed. Het Europese Hof oordeelt dat de Kroatische politie schuldig is aan haar dood.

Partnerorganisaties spannen zaak aan

Madina’s zaak werd ondersteund door twee partnerorganisaties van VluchtelingenWerk: Centre for Peace Studies en Are You Syrious. Om ervoor te zorgen dat de zaak niet zou voorkomen in Strassbourg, werden de organisaties geïntimideerd door Kroatische autoriteiten.

“Medewerkers worden actief vervolgd en een van onze vrijwilligers is zelfs veroordeeld tot gevangenisstraf,” vertelt Milena Zajović van Are You Syrious en het Border Violence Monitoring Network (BVMN), “Hij zou Madina’s familie geholpen hebben illegaal de grens over te steken. En dat terwijl hij nog nooit met hen in contact is geweest.”

Recht op asielaanvraag geweigerd

De dood van Madina is exemplarisch voor ‘pushbacks’, die met grote regelmaat plaatsvinden bijvoorbeeld vanuit Griekenland, Kroatië, en Polen. Hierbij worden mensen vaak op gewelddadige wijze weggestuurd van de Europese grenzen voordat ze gebruik hebben kunnen maken van hun wettelijke recht om asiel aan te vragen.

Medio 2021 berichtte the Guardian dat lidstaten sinds het begin van de coronapandemie ruim 40.000 vluchtelingen en migranten illegaal teruggeduwd hebben. Hulp- en mensenrechtenorganisaties, zoals onze partners van het BVMN hebben hier duizenden gevallen van gedocumenteerd.

Wat wij doen

Het is al jaren bekend dat vluchtelingen op gewelddadige wijze worden weggeslagen langs de grenzen van Europa. Toch is er tot op heden niks veranderd. Sterker nog; het lijkt alleen maar erger te worden.

Wij werken samen met lokale vluchtelingenorganisaties in andere Europese landen om op te komen voor de rechten van vluchtelingen en pleiten voor actie vanuit het kabinet richting de Europese Commissie.

Wil je op de hoogte blijven van onze internationale activiteiten?

Schrij je dan nu in voor onze internationale nieuwsbrief!
Ja, ik blijf graag op de hoogte