Informatie voor Oekraïners in verband met de verslechterde veiligheidssituatie

Veelgestelde vragen

Moet je per se meteen asiel aanvragen?

Nee, je hoeft niet persé meteen asiel in Nederland aan te vragen als je uit de Oekraïne komt. Je kunt hier 90 dagen visumvrij verblijven. Ook als je een visum hebt om in Nederland te studeren, te werken of om een andere reden, verblijf je legaal in Nederland en hoef je niet direct asiel aan te vragen. Voordelen hiervan zijn dat je waarschijnlijk al op een goede plek verblijft en kan kijken hoe de situatie in de Oekraïne zich verder ontwikkelt.

Legaal verblijf

Het is belangrijk in de gaten te houden dat – en hoé lang – je nog legaal verblijft in Nederland. Als je visum bijna verloopt kun je contact opnemen met de IND om te vragen of ze je visum kunnen verlengen. Je verblijft dan nog steeds legaal in Nederland. Als je op het moment dat je visum verloopt besluit asiel aan te vragen omdat je bescherming nodig hebt, kan dat ook.

De Nederlandse overheid zorgt dat je wordt opgevangen op een opvanglocatie voor asielzoekers. De voordelen hiervan zijn dat je een plek hebt om te slapen, je eten krijgt, medische zorg geregeld wordt als je die nodig hebt en de kinderen naar school kunnen. De opvangsituatie van asielzoekers in Nederland is echter momenteel overbezet en daarom is er noodopvang in kazernes, boten, hallen en tenten geregeld. Je hebt hier weinig privacy en alleen de basisvoorzieningen zijn geregeld als een bed en eten.

Je kunt zelf het beste jouw afweging maken. De informatie op deze website is niet als advies bedoeld. Besluit je om  naar Ter Apel te gaan om een asielaanvraag in te dienen? Houd er dan rekening mee dat de reis naar Ter Apel met het  openbaar vervoer lang is. Vertrek op tijd.

Beslist de IND nu op asielaanvragen van Oekraïners?

Nee, vanwege de onzekere veiligheidssituatie in Oekraïne beslist de IND op dit moment niet op de asielaanvragen van Oekraïners.

Als duidelijker is hoe de veiligheidssituatie zich in Oekraïne ontwikkelt gaat de IND onderzoeken wie uit de Oekraïne recht heeft op een asielvergunning in Nederland. Dan pas start de asielprocedure echt.