Dossier: één jaar na de brand in kamp Moria

Op 9 september 2021 is het één jaar geleden dat de verwoestende brand plaatsvond in kamp Moria op het Griekse eiland Lesbos. Ondanks de mooie beloftes van Europese leiders toentertijd onder het motto 'No More Morias', lijkt de situatie voor vluchtelingen in het afgelopen jaar eerder verslechterd dan verbeterd te zijn.
placeholder
placeholder

Moria 2 - hoe is de situatie nu?

Eind augustus bezochten we vluchtelingenkamp 'Moria 2' op Lesbos en spraken we met diverse lokale ngo's in Athene. De situatie voor vluchtelingen in Griekenland is mensonterend. Kaal. Heet. Hekken en prikkeldraad. Tenten en isoboxen – een soort mini-containers – strak in het gelid. Nauwelijks groen, nergens schaduw. In het nieuwe kamp op Lesbos is de menselijkheid ver te zoeken.

Lees het achtergrondartikel
placeholder

Podcast: Een nieuw begin

In deze podcast vertelt de Syrische Abdelilah over zijn ervaringen in het vluchtelingenkamp Moria en hoe het voor hem was om op de vlucht te zijn. Zangeres Laura Jansen deelt haar verhaal over drie jaar vrijwilligerswerk in verschillende vluchtelingenkampen, waaronder Moria.

Podcast Kamp Moria
placeholder

Zahra's verhaal: 'Al vier jaar gebeurt er niets met onze asielaanvraag'

De van oorsprong Afghaanse Zahra werd geboren in Iran en vluchtte jaren geleden via Turkije naar Lesbos. Inmiddels is de 21-jarige al vier jaar gestrand in Griekenland en zit haar asielprocedure muurvast.

'Je moet gewoon afwachten', krijgt Zahra te horen.
placeholder

Het verhaal van Ali: 'Mijn gehandicapte moeder kan niet zonder mij.'

Ali's moeder Zena is zwak, ze heeft hart- en rugproblemen en zit in een rolstoel. Zij heeft asiel gekregen, de aanvraag van Ali is afgewezen. Een afschuwelijke situatie want wie gaat er dan voor Zena zorgen?

'Mijn moeder kan al een jaar niet gewoon eten'
placeholder

Idrees' verhaal: 'Lhbt’ers zijn niet veilig in het kamp'

Vanwege zijn homoseksualiteit moest Idrees naar Europa vluchten. Ook in kamp Moria kreeg hij maken met ernstig geweld. De politie liet hem aan zijn lot over. Zijn enige hoop is dat de Griekse overheid hem alsnog zal accepteren.

'Ik heb nog steeds nachtmerries'
placeholder

Yara's verhaal: 'Ik mag niet bij mijn familie in Zweden wonen'

Het gezin van Yara vluchtte naar Europa, zij overleefde als enige de bootreis naar Lesbos. In Griekenland kreeg ze asiel, ze woont nu in Athene. Maar veel liever zou ze bij haar familie in Zweden zijn, waar ze al twee jaar verbleef.

'Griekenland is voor mij is het de plek waar ik alles heb verloren'

Steun voor vluchtelingen in Griekenland

De voortdurende en uitzichtloze impasse op de Griekse eilanden moet doorbroken worden. VluchtelingenWerk pleit voor een directe aanpak van de mensonterende situatie. Asielzoekers moeten in Griekenland asiel kunnen aanvragen onder veilige en gezonde omstandigheden en daarbij onafhankelijke voorlichting en hulp krijgen. Net als in Nederland.