Vacature, 4 oktober 2021

2021-10 Verhuisbegeleiders en maatschappelijke begeleiders - stage mogelijk

Vluchtelingen die te horen krijgen dat ze in Nederland mogen blijven, kunnen beginnen met het opbouwen van een nieuw bestaan. Dat is niet altijd even gemakkelijk in het doolhof dat Nederland heet. Vrijwilligers van VluchtelingenWerk bieden hen hierbij ondersteuning. Deze vrijwilligers, waar we regelmatig naar op zoek zijn, staan onder leiding en begeleiding van een beroepskracht en werken samen met andere vrijwilligers en stagiaires vanuit het kantoor in Oosterwolde. Informeer naar de mogelijkheden.

Een traject Verhuisbegeleiding duurt enkele weken en is er op gericht om de vluchteling zo snel mogelijk te huisvesten in de gemeente Sudwest Fryslan .De vluchteling wordt tijdens de eerste dag begeleid bij de huurcontractondertekening, verhuizing naar de gemeente en de diverse aanvragen voor zaken voor levensonderhoud. Men werkt aan de hand van een checklist waarbij zaken als uitkering, inrichtingskrediet, zorgverzekering en energiebedrijven e.d. geregeld worden. Een week later wordt de cliënt begeleidt bij het aanschaffen van spullen voor de woning. De verhuisbegeleider heeft hierin een adviserende rol, hij/ zij helpt de vluchteling bij het maken van financieel verantwoorde keuzes.


Een traject Maatschappelijke begeleiding duurt twaalf maanden, waarbij wekelijks twee tot vier uren begeleiding wordt gegeven aan (het gezin van) de vluchteling. Hierbij valt te denken aan het doornemen en sorteren van de post zodat de vluchteling leert omgaan met zijn eigen financiën, post en administratie. Tevens wordt de vluchteling wegwijs gemaakt in de gemeente (loketten, diensten, winkels, verenigingen, activiteiten) en het leven in de Nederlandse samenleving.

Wie zoeken we?
Voor deze functie zoekt VluchtelingenWerk mensen die stevig in hun schoenen staan; tijd en energie over hebben om vluchtelingen te helpen bij het opbouwen van een nieuw bestaan; praktische kennis van de Nederlandse samenleving hebben; goede sociale vaardigheden en interesse/respect voor andere culturen en bereid zijn tot het volgen van cursussen. Wil je stage lopen? Dat is ook mogelijk.


VluchtelingenWerk biedt
Samenwerking met andere vrijwilligers en stagiaires, interne (basis)opleiding en trainingen, reiskostenvergoeding en professionele ondersteuning vanuit de organisatie.


Contact
Cecilia da Cruz Castro – cdacruzcastro@vluchtelingenwerk.nl
Tel.nr: 0515 426 726