Project, 4 juli 2023

DigiKlik: verbeteren van digitale vaardigheden bij vluchtelingen

Met het project DigiKlik verbeteren we de digitale vaardigheden van vluchtelingen. Zo kunnen ze beter meedoen in onze samenleving en worden ze zelfredzamer.
placeholder

Participatie en zelfredzaamheid

Veel vluchtelingen in Nederland zijn niet digitaal vaardig. Doordat ze online weinig participeren, doen ze offline ook minder mee. Daarom start VluchtelingenWerk begin 2024 met trainingen die de digitale vaardigheden van vluchtelingen verbeteren.

Steeds meer digitaal

Onze samenleving wordt steeds digitaler. 94% van alle Nederlanders gebruikt internetdiensten, bijvoorbeeld voor online bankieren en winkelen. Op de arbeidsmarkt speelt digitalisering een belangrijke rol en ook de overheid biedt haar dienstverlening steeds vaker digitaal aan. Waar deze digitalisering voor veel burgers een welkome ontwikkeling is, ligt dat voor vluchtelingen anders: zij hebben vaak weinig digitale vaardigheden. Het belemmert hen in maatschappelijke participatie, het vinden van werk, het volgen van scholing of het zoeken naar hulp.

Opbouw van de training

VluchtelingenWerk stelt vast dat verbetering van de digitale vaardigheden van vluchtelingen noodzakelijk is. Hoe we dat bereiken? Bij DigiKlik bieden we in een taalrijke omgeving gerichte trainingen aan die aansluiten bij niveau en achtergrond van de deelnemers. De opbouw is afhankelijk van de voorkennis en behoefte van de vluchteling. We beginnen de training met basisvaardigheden en werken zo toe naar uitgebreider gebruik van digitale middelen.

Meer weten?

Heb je vragen of wil je meer weten over DigiKlik? Neem contact op met projectleider Anja de Groot via andegroot@vluchtelingenwerk.nl.

Samenwerkingspartners

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door AMIF (Asiel, Migratie en Integratiefonds) en Capgemini.

placeholder

AMIF

placeholder

Capgemini