Project, 19 mei 2022

Internationaal samenwerkingsproject: samen tegen pushbacks in Spanje

VluchtelingenWerk zet zich samen met de Spaanse NGO Caminando Fronteras in tegen pushbacks en het gebrekkige asielbeleid in Spanje. Daarnaast steunen we de organisatie bij het trainen van medewerkers op het gebied van projectmanagement en fondsenwerving. Zo kan de organisatie zich nog beter inzetten voor de rechten van vluchtelingen en asielzoekers in Spanje.
placeholder

Hoe werken we samen?

We delen onze expertise op het gebied van belangenbehartiging, en werken samen om pushbacks aan de zuidgrens van Spanje en de Canarische eilanden aan de kaak te stellen.

Daarnaast ondersteunen we de  ontwikkeling van een nieuwe organisatiestrategie voor Caminando Fronteras, efficiënter projectmanagement en het verbeteren van kennis en vaardigheden binnen het team. Hiermee wordt de kwaliteit van de dienstverlening aan vluchtelingen en asielzoekers verbeterd en kan effectiever worden ingezet op fondsenwerving, wat uiteindelijk ook weer ten goede komt aan de doelgroep.

Wat doet Caminando Fronteras

Sinds 2002 werkt Caminando Fronteras aan de zuidelijke en westelijke grenzen van Europa om migranten en vluchtelingen die onderweg zijn te beschermen, bijvoorbeeld tegen pushbacks en sterfgevallen op zee. Daarbij hebben ze speciale aandacht voor vrouwen en kinderen die het slachtoffer zijn van mensenhandel, gender-gerelateerd geweld, gedwongen huwelijken en kinderen die gescheiden zijn geraakt van hun ouders, bijvoorbeeld omdat hun moeder is omgekomen op zee.

Achtergrond

Sinds 2019 wordt de route via de Canarische eilanden het meest gebruikt door asielzoekers om vanuit landen als Marokko, Senegal en Mali naar Spanje te reizen. Veel mensen die de oversteek naar een veilig land proberen te maken, overlijden of raken vermist - volgens Caminando Fronteras waren dat er 4.404 in 2021. Voor degenen die het vasteland welk bereiken, is Spanje vaak een doorreisland onderweg naar Frankrijk of Duitsland, waar ze veel meer mogelijkheden hebben om een nieuw leven op te bouwen.

In Spanje komt discriminatie op grond van nationaliteit vaak voor bij de beoordeling van asielaanvragen. Het Spaanse migratiebeleid zorgt ervoor dat veel mensen die recht hebben op asiel, buiten elk systeem van rechtsbescherming vallen. Hierdoor zijn veel migranten kwetsbaar voor voor uitbuiting.

Wil je op de hoogte blijven van onze internationale activiteiten?

Schrijf je dan in voor onze internationale nieuwsbrief!