Nieuws, 8 november 2022

Koningin Máxima lanceert online banenplatform RefugeeWork

Koningin Máxima lanceerde vanmiddag bij IKEA in Utrecht het online banenplatform www.refugeework.nl. Dit platform koppelt vluchtelingen die werk zoeken aan werkgevers. De vacatures zijn in 11 talen te lezen, waardoor het voor vluchtelingen die net beginnen met het leren van de Nederlandse taal ook mogelijk is om te solliciteren. RefugeeWork is een initiatief van VluchtelingenWerk Nederland en Start Foundation in samenwerking met SparkOptimus.
placeholder

Krapte op de arbeidsmarkt, drempels voor vluchtelingen

Zodra vluchtelingen in Nederland een status krijgen komt er veel op hen af. Zij beginnen met Nederlandse taallessen, leren hun nieuwe woonomgeving kennen en willen vaak graag aan het werk. Veel vacatures zijn helaas alleen in het Nederlands te lezen en die drempel ligt voor veel vluchtelingen in het begin nog te hoog. Tegelijk is er in Nederland een enorme krapte op de arbeidsmarkt en staan werkgevers te springen om werknemers. Om deze reden is RefugeeWork opgericht. Vluchtelingen kunnen hun cv op de site uploaden en werkgevers kunnen vacatures plaatsen, die automatisch naar 11 talen worden vertaald. Ook is er veel informatie te vinden over wettelijke regelingen voor werkgevers en onderwerpen als cultuurverschillen.

placeholder

'Na een dag kon ik al aan het werk'

Sinds de start van de pilotfase in juli hebben al 1666 werkzoekenden en ruim 100 bedrijven zich ingeschreven. Gemeenten kunnen het platform gebruik als ondersteuning bij het begeleiden van vluchtelingen richting werk. De Oekraïense Emre Ozturk vond al werk via RefugeeWork: ‘De website werkt heel makkelijk. Ik heb het formulier ingevuld en werd via het platform aan verschillende banen gekoppeld. Ik vind koken leuk en had gereageerd op een baan bij een restaurant in Rotterdam. Na 1 dag kon ik al aan het werk.’

placeholder

Lancering door Koningin Máxima

Bij de lancering gingen vluchtelingen en werkgevers in gesprek met Koningin Máxima en Minister van Gennip over wat zij voor elkaar kunnen betekenen. Minister van Gennip: 'Veel vluchtelingen slagen er niet in om werk te vinden, zelfs niet in deze periode van krapte op de arbeidsmarkt. Er is genoeg werk en er zijn veel mensen die graag willen werken, maar toch ze vinden elkaar niet altijd. Dat betekent dat er iets misgaat tussen vraag en aanbod. Daarom ben ik zo blij met RefugeeWork. Het is praktisch, toegankelijk en helpt statushouders bij het vinden van een baan.'

Vervolg op RefugeeHelp

Het platform wordt ondersteund door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het is het vervolg op het platform www.refugeehelp.nl dat Koningin Máxima op 18 maart dit jaar lanceerde. IKEA werkt samen met VluchtelingenWerk om werkzoekenden met een vluchtachtergrond werkervaring op te laten doen via het Skills for Employment programma.

Samen bouwen we aan de toekomst

Dankzij de hulp van onze donateurs en vrijwilligers kunnen wij vluchtelingen helpen met het opbouwen van een nieuw bestaan in Nederland. Help jij ook mee met een gift, zodat vluchtelingen kunnen bouwen aan een leven in veiligheid?

Ja, ik help mee!