Samenspel: door muziek vergeten kinderen hun zorgen

Onzekerheid over je toekomst, ouders die bang en getraumatiseerd zijn, geen privacy: het is moeilijk om gewoon kind te zijn als je in een asielzoekerscentrum woont. Met ons muziekproject Samenspel bieden we kinderen van vluchtelingen een kans om even te ontsnappen aan hun zorgen. Ook versterkt het project hun vertrouwen in zichzelf en in de toekomst.

Het project Samenspel bestaat uit twee onderdelen: een interactief lesprogramma en een aansluitend concert met een écht orkest in een grote concertzaal. De kinderen bereiden zich voor op het concert in de klas, waar zij samen de liedjes oefenen. Door het oefenen leren ze de taal, krijgen ze meer zelfvertrouwen en bovenal: ze genieten en maken plezier. Veel kinderen bloeien op door de muzieklessen, vertelt een van de docenten: 'Sommige kinderen hebben zulke grote stappen gemaakt. Ik zie ze groeien en opener worden. Een verlegen meisje dat eerst nauwelijks iets zei, staat nu gewoon mee te zingen. Ik vind dat geweldig om te zien.'

Even in een andere wereld

De 12-jarige Maryam uit Congo was een van de deelnemertjes en onder de indruk van het optreden in de concertzaal: 'Toen de prinses viool ging spelen, vond ik het echt zo mooi, dat mijn hoofd even helemaal leeg was. Dat ik dacht: "Ik ben gewoon in een andere wereld!".' Niet alleen kinderen kunnen even alles om zich heen vergeten. Ook voor hun ouders, die mee mogen naar het eindconcert, is het een bijzondere ervaring. 'Ik heb mijn dochter de hele tijd zien stralen, dat betekent alles voor mij', vertelt een trotse moeder.

Help mee!

VluchtelingenWerk Nederland is belangenbehartiger van vluchtelingkinderen. We kaarten misstanden aan bij de overheid en begeleiden kinderen in het azc door het geven van voorlichting en het organiseren van wekelijkse bijeenkomsten (Time4You's). Ook zorgen we voor afleiding van de zorgen door het aanbieden van muziekactiviteiten (Samenspel) en de jaarlijkse kindervakantieweken.Wij kunnen én willen ons werk voor vluchtelingen niet alleen doen. Help jij dit project, en andere projecten voor vluchtelingkinderen, mogelijk te maken?