Amin is docent van het jaar en ambassadeur van VluchtelingenWerk

Verhaal, 18 november 2021
Leestijd, 3 min.
Als kind ontvluchtte Amin Asad (34) met zijn ouders Irak. In Nederland had hij de vrijheid om zijn grootste passie te ontdekken: lesgeven. Verbinden is voor hem het allerbelangrijkste. Zowel in zijn rol als docent van het jaar van de Hogeschool van Utrecht, als in zijn boekdebuut Alles voor jullie. En nu gaat hij ook de verbinding aan met VluchtelingenWerk Nederland, in zijn rol als ambassadeur.
placeholder

Door de ogen van mijn moeder

'Mijn ouders komen uit Irak. Zij moesten vluchten voor het regime van Sadam Houssein. Met drie kleine kinderen, waaronder ik. Samen reisden we de wereld over voor een basale levensbehoefte: veiligheid. De reis naar Nederland was verschrikkelijk. Wij zijn in de woestijn afgezet, hebben geliefden moeten begraven op een plek die wij nooit zouden terugvinden en keken de dood in de ogen terwijl bommen om ons heen op ons insloegen. Gelukkig was ik nog te klein om me dit te herinneren. Maar als ik in de ogen van mijn moeder kijk, zie ik dat de tweede kans die zij hier hebben gekregen, ook mijn tweede kans is.

Toen wij in Nederland aankwamen, hadden wij niets meer. Geen geld, familie en vrienden, maar ook onze waardigheid waren we onderweg kwijtgeraakt. Het is onze redding geweest dat wij hier met open armen zijn ontvangen. Als je in zo'n benarde situatie zit, is het belangrijk dat je gezien wordt door een ander. VluchtelingenWerk is een belangrijke organisatie voor ons geweest. Zij begrepen wat wij nodig hadden en hielpen ons op weg om opnieuw te beginnen. Er zijn gouden vrijwilligers geweest die ons hier hebben laten aarden.  

Het steentje dat zoveel Nederlanders bijdroegen aan ons gezin wil ik graag teruggeven. Dat doe ik in mijn rol als docent. Ik geef het vak recht op het mbo en hbo. Door mijn persoonlijke verhaal te delen met mijn studenten maak ik grondrechten als veiligheid en vrijheid concreet. Maar ik heb het met mijn studenten ook over het belang van verbinding. Dat is volgens mij het krachtigste instrument om elkaar echt te begrijpen en met elkaar te kunnen leven. Ik hoop dat studenten na mijn lessen veel meer weten over het recht én wat minder bevooroordeeld denken over vluchtelingen.' 

placeholder

Geen ruimte voor nuance

'Ik vind het verschrikkelijk om te zien hoe Europa nu omgaat met vluchtelingen, zoals nu aan de Poolse grens. Mensen worden daar gestript van hun menselijkheid en waardigheid. Maar ook het politieke geluid dat in Nederland klinkt vind ik vaak heftig: asielzoekers en vluchtelingen worden over één kam geschoren en er is geen enkele ruimte voor nuance. Ik zie het als mijn taak om die nuance aan te brengen en te laten zien dat er ook vluchtelingen zijn zoals ik, die jongeren in Nederland lesgeeft met alle passie die ik in me heb.'

Door mijn geschiedenis heb ik het gevoel dat niets meer kapot kan en alles goed komt, want de kans was zo klein dat ons gezin de vlucht zou overleven. Daarom voel ik iedere dag dankbaarheid en pak ik de kansen die ik krijg. Ik begrijp niet dat iemand chagrijnig kan worden van regen. Dat gevoel probeer ik door te geven aan mijn studenten, maar ook aan mijn twee jonge dochters.

'Ik ben trots dat ik mij ambassadeur van VluchtelingenWerk mag noemen. Stel je voor dat jij het was die alles moest achterlaten en naar een onbekend land vluchtte. Je bent dan zo afhankelijk van anderen, en wat hoop je dan dat er een organisatie is als VluchtelingenWerk die jou als mens ziet en je verder wil helpen. VluchtelingenWerk ademt waar ik voor sta.' 

  • 2021 is Amins jaar. Hij is uitgeroepen tot docent van het jaar van de Hogeschool van Utrecht. Ook schreef hij zijn debuutroman Alles voor jullie. In dit boek neemt Amin zijn lezers mee door de hartverscheurende geschiedenis van zijn ouders en deelt zijn persoonlijke manier van lesgeven.
  • Foto: Michael Mandersloot

Steun vluchtelingen als Amin

Iedere vluchteling zoals Amin heeft een eigen verhaal. Met jouw steun geven we vluchtelingen de begeleiding die ze nodig hebben om hun toekomst in Nederland op te bouwen. Help daarom nu mee met een gift.