Verhaal, 16 oktober 2020

Charbel over zijn 'speciale plek' in Nederland: het Belmonte Arboretum

In de rubriek 'Mijn plek' vertellen vluchtelingen over een speciale plek in Nederland, die na hun aankomst veel voor hen betekende. Deze keer: In het Belmonte Arboretum, een schitterende botanische tuin in Wageningen, vond de Libanese Charbel (37) de rust die hij als lhbtqi+ vluchteling in het nabijgelegen azc nooit kreeg.
placeholder

 

 

Discriminatie in het azc

'Als in de lente alle kleuren openbarsten, is het hier verbluffend mooi. Vanuit de bankjes op de heuvel heb je een prachtig uitzicht over de kronkelende Rijn. Als ik daar zat, overdacht ik vaak het verloop van mijn leven, dat nooit eenvoudig is geweest.

In deze botanische tuin vond ik de rust waar ik zo naar verlangde, want in het azc werd er continu achter mijn rug gefluisterd en werden mijn partner en ik gediscrimineerd vanwege onze geaardheid. Op een gegeven moment besloot ik dat het genoeg was: ik had Libanon juist verlaten om dit gedrag niet langer mee te hoeven maken. En waar ik in mijn land nog de veiligheid van mijn eigen huis had, woonde ik nu 24 uur samen met mensen die me uitscholden.

'Love is love'

Ik richtte een groep op voor alle lhbtiq+ vluchtelingen in het azc. Onze bijeenkomsten organiseerde ik vaak in deze tuin. Hier hadden we fijne picknicks en luisterden we samen naar muziek, maar bovenal maakten we onze problemen bespreekbaar en stonden we voor elkaar klaar. Met toestemming van het COA legde ik in het azc flyers neer met teksten als "You are not alone" en "Love is love". Zo werd onze groep steeds groter. Op de muren van het azc hing ik in vijf talen posters op met teksten uit artikel 1 van de grondwet: "In Nederland is iedereen gelijk en discriminatie verboden".

Nu, na anderhalf jaar, heb ik eindelijk mijn verblijfsvergunning in handen. Voor mij breekt er een nieuw hoofdstuk aan. Ik heb de wet achter me staan, pas nu voel ik me in Nederland echt veilig.'

placeholder

Steun vluchtelingen zoals Charbel

Iedere vluchteling zoals Charbel heeft een eigen verhaal. Met jouw steun geven we vluchtelingen de begeleiding die ze nodig hebben om hun toekomst in Nederland op te bouwen. Help daarom nu mee met een gift. Ja, ik help mee! URL: https://actie.vluchtelingenwerk.nl/help-vluchtelingen-in-nederland-op-weg

Ja, ik help mee